Muftija Dudić u Ankari sa zamjenikom predsjednika Vlade Turske, Hakanom Čavušoluom

Dana 28.02.2018. godine okončana je konferencija o Aliji Izetbegoviću, koja se dva dana održavala u Ankari, izlaganjem referata nekolicine učesnika posljednje sesije, a nakon toga obraćanjem putem video poruke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, izlaganjem dr. Bahadira Dželala iz Odbora za saradnju sa Bosnom koji je, inače, po nani Novopazarac, a čija je porodica u ranijoj i skorijoj prošlosti, pa i on lično, obnašala ministarske i druge visoke funkcije u Turskoj.

Na kraju je završnu riječ imao zamjenik premijera Vlade Turske Hakan Čavušolu koji je govorio o činjenici da je rahmetli Alija inspiracija svim muslimanskim političarima u svijetu.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić zahvalio se ministru Čavošoluu na podršci koju Turska pruža muslimanima Balkana, ali i ostalim narodima našeg regiona.

Naglasio je da je muslimanima u Srbiji od velike pomoći to što Turska i Srbija imaju sve bolje odnose.

Kao zahvalu i izraz poštovanja muftija Dudić je gospodinu Čavušoluu uručio plaketu Islamske zajednice u Srbiji.

Posebno poštovanje učesnicima konferencije, među kojima su bili i

Muftija Dudić u pratnji dr. Admira Muratovića, iskazano je organiziranjem večere u Ak Saraju ili Bijeloj palati, zvaničnoj rezidenciji predsjednika Erdoana čiji je domaćin, zbog službenog puta predsjednika Turske, u njegovo ime bio generalni sekretar Predsjedništva.

Muftija Dudic je iskoristio prisustvo u Predsjedništvu Turske kako bi savjetnicima predsjednika Erdoana prenio želju sandžačkih privrednika koji se bave mesnom industrijom da što prije dođe do realizacije sporazuma između Turske i Srbije o izvozu mesa, koji je potpisan tokom posljednjeg boravka predsjednika Erdoana Srbiji, gdje je dobio uvjeravanja da od kvote pet hiljada tona mesa, dvije budu iz Vojvodine, dvije iz Sandžaka, a jedna hiljada tona mesa iz Preševske doline.

Večerom u Bijeloj palati završena je ova značajna konferencija koja je okupila veliki broj mislilaca i uglednika koji su, svaki iz svog ugla, pokušali rasvijetliti značaj i mjesto Alije Izetbegovića kada je u pitanju Bosna i Bošnjaci, ali i muslimani i svi ljudi svijeta.

Posebno se zahvaljujemo organizatoru konferencije, Omeru Erdoanu i njegovim saradnicima, koji su pokazali veliko poštovanje prema našoj delegaciji i bili nam na usluzi tokom cijelog boravka u glavnom gradu Turske.