Hutba- Kocka  

 

Poštovana braćo

Često čujemo da u našem gradu ima preko 50%  nezaposlenih i kada upitamo ljude koji je najveći problem u Novom Pazaru, velika većina njih bi odgovorili da je to ogromna nezaposlenost.

O nezaposlenosti, ne isplaćenim a zarađenim platama, o neuvezanom stažu, veoma maloj penziji gledamo i slušamo svaki dan. Međutim, jedna kriza o kojoj se malo govori, a koja je gora od finansijske krize, jeste moralna kriza.

Nema nimalo sumnje da je širenje nemorala – kao što je blud, prostitucija, kocka, alkohol, droga, mito i korupcija jedan od presudnih uzroka stradanja i propasti ranijih naroda, civilizacija i kultura. Kada se u jednom narodu ili društvu raširi nemoral, taj narod je krenuo stopama samouništenja.

Jedna od pošasti i zala koja je zahvatila i naš grad, o kojoj su i mladi i stari postali ovisni, jeste kocka, kockarnice i kladionice.

Uzvišeni  Allah u suri El-Maide u 90. ajetu kaže:

O vjernici, vino (alkohol) i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo, zato se toga klonite da biste postigli što želite.”

Allahov Poslanik a.s. je rekao:

,,Onaj ko se bavi kockom, neposlušan (nepokoran) je Allahu i Njegovom Poslaniku a.s. (Imam Malik)

U drugom hadisu stoji da je Allahov Poslanik a.s. rekao:

,,Primjer onoga koji kocka, pa ustane da klanja, jeste kao primjer onoga koji se abdesti gnojem i svinjskom krvlju, a zatim ustane da klanja.” (Ahmed)

Stoga Uzvišeni Allah dž.š. poziva ljude, muslimane, vjernike, da se okane ovog zla i da se okrenu od njega kako bi postigli ono što žele i kako bi ostvarili najveće ciljeve.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Šejtan želi da pomoću vina (alkohola) i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti?” (El-Maide, 91)

U ovom ajetu Uzvišeni Allah nam navodi uzroke fitneluka, nereda, siromaštva, bijede, svađe i razdora među muslimanima.

Poštovana braćo, kocka je jedna od najštetnijih, po dušu čovjeka najgorih i po imetak najopasnijih navika, koju islam najstrožije osuđuje i zabranjuje. Kladionice, igre na sreću  i kockarnice su  na svakom ćošku, skoro u svakoj ulici u gradu. Postali smo društvo ogrezlo u kocki. I mladi i stari igraju i kockaju.

Iako postoji zakon koliko kladionica može biti na određeni broj stanovnika, koliko kladionice moraju biti udaljene od odgojno-obrazovnih ustanova, taj zakon se ne poštuje i nijedna od tih kladionica i kockarnica se ne zatvara.

Jedino ih možemo zatvoriti  tako što ćemo čuvati granice svoje vjere, što nećemo izdavati svoje lokale za to zlo i  što ćemo potpisati peticiju protiv kocke u našem gradu i dići svoj glas, zaštititi sebe, svoju djecu i svoj grad od propadanja i prokletstva od Uzvišenog Allaha dž.š.

Prema posljednjim podacima, trenutno u Novom Pazaru radi preko 150 kladionica, a 37 njih radi van zakona jer su udaljene manje od 200 metara od odgojno-obrazovnih ustanova.

Poznato je da roditelji svojoj djeci kada krenu u školu daju džeparac kako bi nešto pojeli i popili, međutim, ta djeca vrlo često taj novac potroše u kladionice.

Kada pogledamo u kladionice za vrijeme školskog odmora, prije i poslije nastave vidjet ćemo da su pune učenika i studenata.

Nisu samo mlađi ogrezli u kockanju, kao što smo rekli, nego i starija populacija društva u kojem živimo, pa čak ima i onih koji učestvuju u tom haramu, a prešli su i šezdeset godina.

Nerijetko se dešava da otac dobije svoju ionako skromnu platu koju je teško zaradio, ode u kladionicu ili kockarnicu i za jednu noć  sve prokocka ili popije, a porodicu ostavi bez sredstava i u siromaštvu.

To je sramno. To je nemoralno.

Zato moramo podići svoj glas i reći stop kockanju, stop kladionicama i stop kockarnicama u našem gradu, jer to ova muslimanska čaršija ne zaslužuje.

Poštovana braćo, koliko li  je samo brakova i porodica uništeno zbog kocke i kockanja? Koliko li je djece zaplakalo zbog ovoga zla, koliko ih je ostalo bez krova nad glavom, koliko ih je osiromašilo.

Strast za kockanjem razara u čovjeku sve glavne vrline koje ga krase i zbog kojih se nazivaju ljudima. Kocka u čovjeku ubija razum, ljudsko dostojanstvo i čast, tako da je kockar spreman ukrasti, prevariti, slagati, pa i ubiti drugog čovjeka samo da bi došao do  sredstava za kockanjem.

Allahov Poslanik a.s. je osudio čak i samu pomisao na kocku, rekavši: „Ko samo kaže svome drugu: ‘Hajde da se kockamo’, neka podijeli sadaku.“ Vidimo, dakle, koliko je opasno samo i pomisliti na kocku, a kamoli se još i kockati.

Postavlja se pitanje šta se ubraja u kockanje? Svaka igra, koja se igra u novac, opkladu ili neku drugu vrijednost gdje samo jedan učesnik dobija, a svi drugi gube. Zatim, tu se ubrajaju igre na sreću: loto, bingo, razne srećke i kladionice. Tu se ubrajaju čak i igre koje su dozvoljene kao razonoda (šah, tavla, karte i sl.) ako se igraju u novac, ako izazivaju psovku i ružne riječi i ako zbog njih ljudi zapostavljaju namaz i druge obaveze.

Poštovana braćo, jedan od uslova da dova bude primljena je i halal zarada, da naša hrana, piće, odjeća, obuća, kuća, stan, auto budu na halal – dozvoljen način zarađeni i stečeni.

Često se pitamo zašto su naše dove odbijene? Odgovor je vrlo jasan – zbog uprljanog imetka i našeg lošeg ponašanja.

Molimo Uzvišenog Gospodara da nas, našu djecu, naš grad spasi od bilo koje vrste kocke, droge, alkohola i ostalih anomalija i zala.

Molimo Allaha da nam podari snage kako bi očistili ovo zlo iz naših ulica, našeg komšiluka i naše čaršije. Molimo Ga da na halal način stičemo i trošimo imetak i da nam dove budu primljene!

Amin.

autor: Asmir ef. Crnovršanin -glavni imam Medžlisa NP

Glas islama 289, hutbe, strana 17