Otvorene nove prostorije Medžlisa IZ-e Prijepolje

Mnogobrojna delegacija Mešihata na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, 02.03.2018. godine, prisustvovala je otvorenju novih prostorija Medžlisa IZ-e Prijepolje.

Prisutnima se obratio prijepoljski glavni imam Aref ef. Duraković. On je istakao da je ovo važan trenutak za sve muslimane Prijepolja.

“Dvije blagodati u jednom danu: blagodat petka i džume namaza, te blagodat svečanog otvorenja kancelarije Medžlisa. Uspjeli smo otvoriti tri departmana Škole Kur’ana u Prijepolju i jedan u Brodarevu. Tu su i prostorije dječije ustanove Reuda, vakufske kuhinje. Onaj ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu” – ističe Duraković, zahvalivši se Mešihatu i Rijasetu IZ-e u BiH na pomoći.

Predsjednik Medžlisa Almir ef. Talović obratio se prisutnima, navodeći da je prije 10 godina, kada je počela agresija na Islamsku zajednicu, napad u Prijepolju bio najžešći.

“Napad na ovaj medžlis bio je šablon kako će se ići dalje sa nasrtajima. Tada je grupa mladih imama stala u odbranu jedine legitimne i legalne Islamske zajednice. Oduzeta nam je kancelarija Medžlisa, sve do današnjeg dana. Čim završimo ove prostorije u potpunosti, idemo dalje. U Župi smo kupili zemljište od 70 ari, pa šaljemo poruku onima koji žele investirati u Islamski kulturni centar, objeručke ćemo ih dočekati” – poručio je Talović.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju zahvalio se svima koji su uvakufili svoj imetak.

“Neka znate, svi ljudi iz institucije brinuli su i brinut će o Prijepolju. Mahsuz selame prenosim vam od Reisu-l-uleme iz Sarajeva. Poručio je da će Rijaset biti uvijek tu da pomogne. Ovo su prostorije svih onih koji nose šehadet u svom srcu. Oteto nam je nekoliko džamija u Prijepolju i jedna zgrada od strane nečasnih ljudi. Ovdje postoji samo jedna Islamska zajednica, jedan Reisu-l-ulema, jedan glavni imam i jedan predsjednik Medžlisa, a sve ostalo su falsifikati. Ponosim se što danas obnavljamo vakuf Ibrahim-paše” – poručuje muftija Dudić.

Dovu za otvorenje prostorija proučio je hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Nakon toga, vrpcu je svečano presjekao muftija Dudić, a prisutni vjernici su ovaj čin propratili tekbirima.

Ispred CHR Hajrat direktor Mirsad ef. Bećirović uručio je hediju glavnom imamu Aref ef. Durakoviću.