Završen Samit muslimanskih manjina u Istanbulu

U Istanbulu je danas, 19.04.2018. godine, završen Svjetski samit muslimanskih manjina. Sinoć se je učesnicima obratio ministar inostranih poslova Mehmet Čavušolu, a danas je čitanjem Deklaracije sa samita od strane predsjednika Uprave za vjerske poslove (Dijaneta) dr. Ali Erbaša završeno trodnevno zasjedanje.

U Deklaraciji je posebno naglašena potreba za većim jedinstvom među muslimanskim zajednicama u svijetu, kao i jačom angažiranošću u borbi protiv islamofobije, s jedne, ali i radikalizma i isključivosti u ime vjere, s druge strane.

Učesnici samita su glasnim aplauzom pozdravili član Deklaracije u kojem se kaže da je Istočni Jerusalim vječna prijestolnica Palestine za koju su vezana srca i emocije svih muslimana.

Nakon zajedničkog fotografisanja, učesnici su imali priliku kratko razgovarati i sa predsjednikom Dijaneta dr. Ali Erbašom i njegovim zamjenikom Selimom Argunom.

Prodekan na Fakultetu za islamske studije dr. Admir Muratović prenio je dr. Erbašu selame od muftije Dudića i uposlenika Islamske zajednice u Srbiji uz želju za jačanjem saradnje na obostrano zadovoljstvo. Dr. Ali Erbaš se zahvalio i također poselamio predsjednika Mešihata muftiju Dudića, uposlenike, ali i sve vjernike u Sandžaku i Srbiji.

Potrebno je istaći da je samit organiziran na najvećem mogućem nivou gdje su domaćini bili na raspolaganju gostima 24 časa dnevno.

Posebna draž boravka u Istanbulu je sabah namaz kojeg su zajedno jutros obavili u Ejub džamiji čineći dovu Allahu dž.š. da pomogne i sačuva veliku Tursku državu i turski narod, njenog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, ali i Sandžak, naše predvodnike i sve muslimane svijeta i dobre ljude.

Informativna služba