Delegacija Medrese posjetila Prizren i Prištinu

U petak, 20.04.2018. godine, uprava Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru organizirala je jednodnevni izlet za učenice prvog i drugog razreda, kada je posjećeno turbe Sultan Murata u blizini Prištine, a potom upriličen obilazak stare prizrenske čaršije i istureno odjeljenje Medrese Alaudin u ovome gradu.
Delegaciju Medrese, njene profesore i učenike predvodio je direktor, dr. Rešad ef. Plojović, koji se ovom prilikom susreo sa rukovodstvom i imamima Medžlisa IZ-e Prizren i razgovarao o aktuelnom stanju muslimana na ovom prostoru, te mogućim oblicima saradnje.

Dolazak profesora Medrese u Prizren iskorišten je za obavljanje džuma namaza, tako da je direktor Medrese predvodio džumu u prigradskom džematu Ljubižde, koji se može pohvaliti prelijepom džamijom otvorenom prije dvije godine, dok je prof. Asmir ef. Crnovršanin džumu namaz predvodio u džematu Ljubinje.

Nakon džume, profesori Medrese i njeni učenici, zajedno sa domaćinima, rukovodstvom Medžlisa i imamima, te profesorima odjeljenja Alauddin medrese uputili su se prema zgradi Medrese, u kojoj su nastavili druženje i muhabet uz ručak, pripremljen za musafire iz Sandžaka.
Posjeta Prizrenu i odjeljenju Alauddin medrese od strane učenika i profesora Gazi Isa-beg medrese izazvala je obostranu radost i zadovoljstvo, tako da će se saradnja u budućnosti, inšaAllah, nastaviti.

Nakon posjete Prizrenu, delegacija Medrese, predvođena direktorom, uputila se ka Prištini, gdje je u večernjim satima prisustvovala otvaranju prvog balkanskog takmičenja u učenju Kur'ana za učenike Medresa, koje organizira Alauddin medresa u Prištini, pod pokroviteljstvom muftije Kosova, Naim ef. Trnave.

Direktor Medrese dr. Plojović imao je priliku da se na svečanom otvaranju takmičenja obrati u ime Islamske zajednice u Srbiji i Medrese Gazi Isa-beg, koja ima svoje predstavnike na ovom natjecanju i poželi im uspjeh.