Održano predramazansko savjetovanje

U skladu sa odlukom Mešihata IZ-e u Srbiji, danas 21.04.2018. godine, u Novom Pazaru je održano tradicionalno predramazansko savjetovanje na kojem su učešće uzeli imami, muderisi, mualime i drugi uposlenici Islamske zajednice sa područja Muftijstva sandžačkog.

Savjetovanje je održano u dvije sesije, gdje su u prvoj tretirane ramazanske aktivnosti kroz referate koje su, nakon obraćanja predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića, podnijeli Aref ef. Duraković, dr. Rešad ef. Plojović i Asmir ef. Crnovršanin, poslije čega je uslijedila plodotvorna diskusija na ovu temu.

Nakon kraće pauze, u drugom dijelu savjetovanja, poslije referata muftije Dudića, promovisana je knjiga Vijeća muftija “Ideologija tekfira” od strane Ahmeda Purdića iz Rijaseta IZ-e u BiH, a izlaganja u okviru ove sesije imali su dr. Enver ef. Gicić i hfz. Abdurrahman ef. Kujović, poslije čega se povela diskusija i na temu fenomena tekfira.

Shodno odluci Mešihata, osim ovog centralnog savjetovanja, u periodu do Ramazana održaće se skupovi ove vrste i u medžlisama Islamske zajednice.

 

Informativna služba