Svečana akademija 506. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg

U prepunoj sali Doma kulture u Novom Pazaru upriličena je Svečana akademija povodom ispracaja 506-te generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg.

Na akademiji je prisustvovao veliki broj roditelja kao i čelnih ljudi Islamske Zajednice: predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik reis-ul-uleme IZ u BiH hfz. Mensur Malkić, pomočnik direktora uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama Ferid Bulić, hafiz Abdurahman ef. Kujević, rektor IUNP dr. Suad Bećirović, direktor Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru Rešad ef. Plojović i druge visoke zvanice, predstavnika vjerskog i kulturnog života.

Kao i što priliči ovoj ustanovi, program je otpočeo učenjem Kur’ana Časnog, kojeg su proučili učenik muške medrese Besar Latifović i učenica ženske medrese Aiša Mekić, nakon čega su prisutni imali prilike čuti ilahije koje su izvodile učenice hora Medrese Gazi Isa-beg.

Generacija maturanata predstavila se prisutnima, nakon čega su na njima svojstven način pokazali sve što su naučili kroz četiri godine školovanja. Priznanje direktora medrese za primerno vladanje i najbolji uspjeh dobili su Kučević Elma , Mavrić Nejra i Enis Bećirović, kojima je nagrade uručio direktor Medrese Rešad ef. Plojović.

Kao domaćin obraćajući se prisutnima, direktor medrese ističe “Ovi naši lijepi cvjetovi, prije četiri godine su došli zbunjeno, uplašeni u neizvjesnosti šta ih čeka i eto nakon četiri godine, oni više nisu uplašena djeca, već su kao što vidite ponos ove ustanove. Večeras je mubarek noć i zato se i ovi mubarek cvjetovi nama predstavljaju.”

Nagradu za uzornog roditelja iz ove generacije dobio je Sead Mavrić.

Kao počasni gost iz BIH prisutnima se obratio Hfz. Mensur Malkić ističući da mu je čast i zadovoljstvo što je ovdje sa ovim odabranim društvom: “Od danas će IZ biti ojačana za 63 odgojena ljudska bića, također čestitam i svom kolegi dr. Rešadu Plojoviću i članovima nastavnog vijeća Medrese, jer su radili vrijedno 4 godine da bi na pravi put izveli ovu generaciju Medrese, čestitam i roditeljima koji su na emanet povjerili svoju djecu ovim ljudima i koji su danas jako ponosni. Ono što bih volio da im kazem kao neko ko radi sa njihovim generacijama jeste, dragi maturanti budite dobri ljudi, budite dobri muslimani, budite Allahu dž.š. pokorni i želim da vas podsjetim na glavni vasijet kojeg je nama Muhammed s.a.w.s. ostavio “Budite bogobojazni”. Dragi naši maturanti potrudite se da ono što znate primjenite u svom životu ali da i to svoje znanje prenosite na druge. Vi sada birate svoje dalje školovanje, svoje fakultete, i vaše roditelje molim da vam olakšaju vaše školovanje i da ne škrtare na tome. ”

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji je dodijelio nagrade najboljim učenicima, Almini Papić i Zehadi Zeković.

“Šaljemo poruku drugim srednjim školama kakve bi trebale akademije da budu. Evo ovdje čusmo mnogo lijepih poruka, ne znam šta bi čovjek ovdje izdvojio, posebno ono što nam izaslanik reis-ul-uleme IZ u BiH upiti divne savjete, to je za nas muslimane posebna počast. Preko 500 godina obrazovanja, zamislite da je to uspjeh nekog drugog, koliko bi oni to slavili, ali mi smo skromni, ako je toliko godina obrazovanja, koliko li je tek godina islama, sigurno nije 150. Ova naša medresa ima Burhan koji trasira jasan put i Furkan koji rastavlja istinu od neistine i koliko god ko bude pokušavao da nas zbuni neće uspjeti u tome. Svršenici ove Medrese su hafizi, svršenik ove Medrese je i narodni poslanik prof. dr. Jahja Fehratović, svršenik ove Medrese je i pomočnik direktora uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama Ferid Bulić, svršenici ove Medrese su i imami koji se nalaze širom svijeta, oni su oličenje ove ustanove, oni ne zbunjuju narod, oni rasvetljuju put ovom narodu. Braćo i sestre, nemoj da nas zbunjuju i prijete misleći da ćemo odustati od oduzete imovine, nećemo se ućutati dok sve ne bude vakuf-trajno dobro, nećemo se ućutati sve dok se ne budemo izborili da vjerska prava ovdje u Sandžaku i u čitavoj Srbiji ne budu zadovoljena. Ovo je najelitnija škola koja je i dalje na budžetu vjernika. Vama svršenicima Medrese stavljam u obavezu da budete podstrekači na dobro i da se trudite da i drugi čine dobro i da ih odvraćate od zla.”

Učenici generacije su Šutković Emin i Kučević Sumejja, kojima će na maturalnom danu u Sarajevu biti uručene nagrade i priznanja od Reisu-l-uleme.

Na kraju dovu je proučio hfz. Abdurahman ef. Kujević.

(SANA)