Ispraćena 506. generacija maturantica u Rožajama

Ženska Medresa Gazi Isa-beg organizirala svečanu akademiju 506. generacije maturanata u Rožajama u Domu Kulture. Na svečanosti prisustvovali najviši zvaničnici Islamske zajednice u Srbiji.

Tom prilikom obratio se v.d. muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je istakao važnost znanja i vrijednosti, kazavši: ”Muhammed a.s. gdje god bi se pojavio otvarao je kuće znanja, a prva od tih kuća bila je Medresa, koja je zapravo značila kuća svjetlosti. Medresa je mjesto gdje se uči ders i stiče znanje.” On je kazao da je Medina mjesto na kojem se počelo širiti znanje, jer dodaje da riječ medina znači civilizacija. “Poučeni Poslanikovim radom, ashabi gdje god da su se nastanjivali prvo su osnivali medrese. Od kada postoje muslimani na ovim prostorima, postoji i medresa – dodao je hfz. Kujević.

Prigodan sadržaj, učenje Kur’ana i ilahija obilježilo je ovu akademiju. Na kraju programa prisutnima se obratio potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese, dr. Rešad ef. Plojović, koji je govorio o ovoj generaciji maturantica i njenim uspjesima, te uspjesima učenika Medrese istakavši da da ih krasi hrabrost, zrelost, samopouzdanje, znanje mudrost i uspjeh tokom obrazovanja. Kazao je da je kolektiv Medrese prije četiri godine dobio na amanet djecu od svojih roditelja i da je brižljivo vodio brigu o tom emanetu, da bi ih danas, po okončanju školovanja vratili roditeljima, ali sada kao zrele ljude, spremne za život.

Dr. Plojović je istakao da nije slučajno da i u Novom Pazaru i Rožaju u ovim proljećnim danima prvo predstavljaju plodovi znanja i nauke koje je Medresa dala, čime se otvara sezonu matura i maturanata različitih škola koji će se predstavljati, zaključivši da su svi maturanti lijepi na svoj način onima koji ih posmatraju, ali su maturanti i matirantice Medrese najljepši i izvan konkurencije.
Pojedinac, grupa, zajednica ili narod može napredovati i biti uspješniji kroz dvije stvari: vjeru i znanje, o čemu nas Uzvišeni obavještava u Kur'anu.

Direktor dr. Rešad ef. Plojović završio je govor dovom zahvale Uzvišenom Allahu dž.š. na blagodatima kojima je obasuo bošnjake Sandžaka.

(SANA)