JEDAN DAN U MEDRESI

Medresin ambijent realno mogu pojmiti isključivo oni koji su dio svog života poklonili njoj. U toj se ustanovi prepliću grane mnogobrojnih oblasti nauke i života, počev od proučavanja fenomena islama, preko spoznaje tajni koje kriju prirodne i društvene nauke, sve do sticanja i razmjene korisnih iskustava u realnom životu i vremenu te formiranja odgovornih ličnosti kojima će se sutra okruženje ponositi. Iz perspektive profesora, Medresa je sredstvo kojim pažljivo krojimo pojedinačne karaktere, povjerljive i sposobne da stabilno čuvaju emanete naše vjere, ne strahujući od nazadovanja u budućnosti.

Jedan radni dan u Medresi počinje ustajanjem na sabah namaz. Džematsko obavljanje sabah namaza ima posebnu draž, naročito zato što u onom najtišem dijelu noći, dok grad spava, učenice ustaju da bi obavljale svoju islamsku dužnost, a pritom to radeći zajedno, kao čvrst džemat. Budi ih ezan, a kada se sve one abdeste i pripreme, dežurna profesorica obavlja popis i evidentiranje prisutnih učenica. Nakon sabaha postoji praksa da određene učenice bivaju zadužene da počiste dijelove zgrade koji su im tokom cijelog dana na raspolaganju.

Nakon obavljenih jutarnjih obaveza i dužnosti, slijede pripreme za nastavu. Časovi počinju u 7:15 h, a završe se do podne namaza (svaki pojedinačno traje 40 minuta). Nakon održanog drugog časa, u 8:40 h nastupa vrijeme doručka koji traje 30 minuta. Doručak je, kao i preostala dva obroka, obezbijeđen svim učenicama i obavlja se u školskoj menzi, a raspoređivanje i posluženje hrane reguliše Igbala Džanković, koja pritom vodi i kompletnu brigu o kuhinji, a među učenicama je poznata kao „tetka Igbala“. Poslije doručka održe se još tri ili četiri časa.

Vrijeme poslije časova uglavnom je predviđeno za realizaciju vannastavnih aktivnosti. Tu su dodatni časovi spremanja zainteresiranih učenica za različita takmičenja, zatim probe i uvježbavanja školskog hora, pripremanje talentovanih učenica za učešće na manifestacijama i drugim događajima, realizacija literalne, recitatorske, dramske i kaligrafske sekcije, takmičenja u učenju Kur'ana, debate, sastanci redakcije učeničkog lista „Softa“, održavanje sastanaka članova Parlamenta učenika, kvizovi općeg znanja. Poseban vid ovakvih vannastavnih aktivnosti jesu tribine, koje se održavaju ponedjeljkom i pripadnu učenicama četvrtog razreda koje odaberu određenu temu, kao svakidašnju aktuelnost, te ostalim učenicama drže vaz i upućuju ih ka određenim dobrim putevima različitih sfera života.

Dakle, kada se te vrste obaveza dovrše slijedi ručak, čija je procedura identična kao kod doručka. Po ručku se uredno obavlja evidentiranje prisutnih učenica na podne namazu i zajedničko obavljanje istog. U principu, od 13:00 h učenice su slobodne da bez obaveza izađu iz internata i vrate se do 14:40 h. Taj dio vremena one koriste za odmor, druženje, slobodne aktivnosti, bilo šta čime bi ispunile svoje vrijeme.

Kada se vrijeme izlaska završi učenice se spremaju za korepeticiju koja traje dva sata, od 15:00 do 17:00 h. O njima precizno vodimo računa iz razloga što je to vrijeme predviđeno za učenje, te mora biti ispunjeno potpunom disciplinom, imajući za cilj da se ono u najvećoj i najboljoj mjeri iskoristi. Kada se i to vrijeme ispuni i kada se korepeticija završi, iduća dva sata su uglavnom ispunjena slobodnim aktivnostima u internatu. Osim toga, u džematu se obavljaju ikindija, akšam i jacija namaz (u zavisnosti od vremena nastupanja svakog pojedinačno), a nakon toga slijedi vrijeme za večeru, koja je opet iste procedure kao prethodna dva obroka. Tačno u 19:00 h počinje druga korepeticija, sljedećih dva sata za učenje, istog karaktera kao ona prva, te traje do 21:00 h. Vrijeme od završetka druge korepeticije sve do 22:00 h, odnosno idućih sat vremena, popunjava se džematskim obavljanjem jacije namaza, ukoliko nije obavljen ranije, a onda konačno spremanjem za povečerje, koje nastupa tačno u 22:00 h. U to vrijeme svjetla se gase, učenice su u svojim spavaonicama i svaki vid aktivnosti se isključuje. Doslovno, Medresin život se tog trenutka gasi na nekoliko sati, sve do sabaha, kada počinje novi radni dan.

Od ovog tipičnog rasporeda jednog radnog dana odstupa srijeda, kada je učenicama umjesto do 14:40 h dozvoljeno da izađu do 17:00 ili 18:00 h (zavisno od računanja vremena). U tom slučaju prva korepeticija se ne održava, a po povratku učenica u internat imamo sohbete, nakon kojih slijedi jedna korepeticija. Sohbeti su programi koje spremi jedno odjeljenje i organizirajući ga, osmišljavajući, a onda i realizirajući, pokazuju svoj talenat i neizmjernu kreativnost. U toku školske godine svako odjeljenje organizira bar po jedan sohbet, predstavljajući na taj način, zajednički ili pojedinačno, svoj talenat za glumu, recitaciju, ili bilo šta što se može svrstati u jedan prigodan program.

Osim sohbeta srijedom još jedna posebna aktivnost, možda i jedna od najljepših, jeste halka Kur'ana koja se organizira četvrtkom. Te večeri učenice zajedno prouče hatmu, a nakon toga i hatme dovu, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da im ukabuli ono što su proučile i nanijetile ustanovi Medrese i svima onima koji na bilo koji način doprinesu njenom kvalitetu.

Van uobičajenih radnih dana, Uprava Medrese organizira i izlete i ekskurzije za svoje učenike, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Tema broja, Glas islama 290, prof. Esada Zukorlić, odgajateljica