Bajramska poruka muftije Dudića

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Cijenjeni vjernici i vjernice, braćo i sestre.

Znamo da nema napretka bez nade u bolju budućnost, a nema budućnosti bez trena sadašnjosti; a naša sadašnjost je radost u srcima i nada zbog učinjenih ibadeta – posta, namaza, zikra, dova, zekata, sadakatu-l-fitra, te posebno ibadeta u zadnjoj trećini mjeseca Allahove milosti.

Naša srca – srca postača danas su radosna, ali i tužna. Tužna jer ispraćaju najdražeg nam gosta, a radosna jer u prsima postoji nada za oprostom.

U Ramazanu smo imali Noć kadersku koja je bolja od hiljadu mjeseci, te dobili priliku za povećanjem dobrih djela koja će na vagi biti teža i možda prekretnica mnogima od nas.

Mjesec Ramazan je bio tu da stimuliše, ojača srca i iman, te učvrsti ih u nastavljanju činjenja dobra.

Sa zalaskom Sunca završava je najodabraniji mjesec – mjesec Ramazan.

Dolaze nam dani Bajrama kada ćemo u krugu porodice, rodbine i prijatelja uživati ponosni što smo izvojevali još jednu pobjedu nad prokletim šejtanom; što smo pokorili svoje strasti sa čvrstom željom da budemo bolji ljudi.

Ne zaboravimo u bajramskim danima naše najmilije, obiđimo njihove mezare i sjetimo ih se dovama.

Onima pod strahotama rata želim mir i slobodu; neupućenima Allahovu uputu; bolesnima ozdravljenje; nezaposlenima zaposlenje.

Gospodara molim da svijetom zavlada mir, da nestane mržnje i zavisti, da Svojom milošću obaspe sve ljude na dunjaluku.

Sa željom i dovom da dočekamo još mnogo Ramazana i Bajrama u zdravlju, berićetu i raziluku, svim pripadnicima islama u Sandžaku, Srbiji, a posebno Bošnjacima u dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

 

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić