Upriličena Centralna bajramska svečanost – Muftija dr. Dudić održao hutbu

Centralna bajramska svečanost održana je u Altun Alem džamiji. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Pored predstavnika Islamske zajednice, centralnoj bajramskoj svečanosti prisustvovali su još i narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja akademik muftija Muamer Zukorlić, državni sekretar Edin Zećirović, dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić, te brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života iz Sandžaka.

Prije početka Bajram namaza prigodan program upriličio je hor medžlisa Novi Pazar te ramazanski musafiri karije iz Turske.

U bajramskoj hutbi muftija dr. Mevlud ef. Dudić podsjetio je na nagradu svih postača, te na brojne vrijednosti svakog čovjeka, kao što su emanet i obećanje.

“Emanet se preuzima, hrabro nosi, te pouzdano čuva u korist općeg dobra, a obećanje se daje, zatim ne poriče i dosljedno se ispunjava radi općeg napretka”, istakao je muftija dr. Dudić.

Ako želimo mijenjati našu zajednicu na bolje, ističe Muftija, moramo prvo poći od sebe i sebi najbližih.

“Za moralnu obnovu društva prvo moramo krenuti od sebe, o čemu Kur’an jasno govori: “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod sam sebe ne promijeni”, što aludira na to da svaki pojedinac sam sebe promijeni. Poslanik alejhiselam kaže: “Khabis (korumpirana osoba) nikada ne napada drugu korumpiranu osobu. Moralnu obnovu društva treba da vode oni koji su i sami moralni”, poručuje Muftija.

Muftija dr. Dudić podsjetio je sve vjernike na ogromnu vrijednost sadake.

“Prenosi Adi ibn Hatim da je Poslanik s.a.w.s. rekao:” Nema nikoga od vas, a da sa njim neće razgovarati Allah dž.š, a među njima neće biti posrednika, pa će pogledati na svoju desnu stranu i neće vidjeti ništa osim onoga što je pripremio, pa će pogledati na lijevu stranu i neće vidjeti ništa osim onoga što je pripremio, pa će pogledati ispred sebe i vidjet će samo ispred svoga lica vatru. Čuvajte se vatre makar i sa pola hurme”, hadis bilježi Buharija. Koristi sadake su, znajte, što gasi Allahovu dž.š. srdžbu, briše grijehe i otklanja vatru, štiti od vatre, lijek je za sve bolesti i bolesti srca. Onaj ko daje sadaku biće na Sudnjem danu u hladu svoje sadake”, podsjeća Muftija.

Na kraju svoje hutbe muftija dr. Dudić uputio je dovu Uzvišenom Gospodaru da primi sve ibadete vjernika tokom mjeseca Ramazana, te čestitao Bajram svim prisutnim vjernicima.

Nakon Bajram namaza upriličen je svečani prijem u biblioteci Fakulteta za islamske studije, čiji je domaćin bio upravo muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: Edin Bačevac