Mešihat domaćin prvih edukativnih susreta vjeroučitelja

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, 10.11.2018. godine, održani su prvi edukativni susreti vjeroučitelja iz BiH i Sandžaka, gdje je domaćin bio Mešihat IZ-e u Srbiji.

Prije početka radnog dijela, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u amfiteatru FIS-a, obratio se prisutnima naglasivši značaj vjeronauke u školama, podsjećajući na razvoj Islamske zajednice u proteklih 25 godina.

U biblioteci FIS-a kroz edukativne radionice podijeljena su iskustva i razmijenjena mišljenja i znanja kada je u pitanju predavanje vjeronauke u školama, te kako i na koji način unaprijediti sam proces. Ovi edukativni susreti specifični su po tome što se zasnivaju na prenošenju iskustava vjeroučitelja u dosadašnjem radu. Ono što je, zasigurno, najbitinije u ovim sesijama jeste dijalog koji se kasnije prenosi, ističe ispred domaćina pribojski glavni imam Harun ef. Eminagić, koji je istakao svoje zadovoljstvo na prilici da se Sandžak i Mešihat još jednom pokažu kao dobri domaćini.

Šef Odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH dr. Nezir Halilović zahvalio se prije svega muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću i svim domaćinima koji su obezbijedili, kako kaže, divan ambijent i još jednom pokazali da su najbolji domaćini. Dodao je još i da je razmjena iskustava najbolji način da svako nauči nešto novo.

Nakon edukativnih susreta gosti iz BiH obišli su brojne ustanove kojima se može pohvaliti Mešihat IZ-e u Srbiji.

 

SANA