Saopćenje za javnost – Osuđujemo brutalan napad Rasima Ljajića na autonomnost IZ-e

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje brutalan napad potpredsjednika Vlade Republike Srbije i osnivača Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića na autonomnost ove najvažnije vjerske institucije muslimana u Srbiji, kao i bestidan čin najprizemnijeg omalovažavanja institucije predsjednika Mešihata Islamske zajednice, kao i ličnosti muftije prof. dr. Mevlud ef. Dudića.

Podsjećamo javnost da je nakon propalog pokušaja puča u Islamskoj zajednici 2007. godine, koji je uz pomoć tadašnjeg režima Vojislava Koštunice u Sandžaku predvodio Sulejman Ugljanin, kormilo napada na Islamsku zajednicu 2010. godine preuzeo Rasim Ljajić.

Nakon dovođenja žandarmerije iste godine, koja je vršila nasilje nad vjernicima, i otimanja dijela vakufske imovine, Rasim Ljajić je nastavio, u sprezi sa kriminalno-tajkunskim strukturama nad kojima očigledno ima uticaj, napadati i dalje na vakufsku imovinu, Islamsku zajednicu i čast vjernika.

Posljednji u nizu napada Rasima Ljajića očigledno je izazvan prvim ozbiljnijim korakom na putu propadanja njegove politike otimanja vakufske imovine i rušenja islamskih svetinja, kroz povratak zgrade Islamskih ustanova i napredovanja radova na restauraciji Arap džamije.

Očito da ovaj napad pokazuje da Rasim Ljajić u Islamskoj zajednici vidi jedinu prepreku kako bi sa svojim kriminalcima potpuno ovladao Sandžakom i dovršio mrežu za dilovanje narkotika kojom ubija našu mladost, kao i lanac kockarnica u svakoj ulici čime ruši moral svih generacija, čime želi potpuno porobljavanje ovog osiromašenog i napaćenog naroda. Zato mu poručujemo da zbog ovakve zajednice u svojim prljavim nakanama nikada neće uspjeti, već će se uskoro suočiti sa posljedicama svog višegodišnjeg ličnog, porodičnog i partijskog kriminala, gdje će završiti iza rešetaka ili bježati iz zemlje.

Izbori za predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji jesu pokazali demonstraciju časti, ponosa, dostojanstva, ali i prkosa kada je u pitanju odlučnost na putu slobodnog odlučivanja ko treba da vodi Zajednicu i održavaju se u sasvim drugačijoj atmosferi od one koju organiziraju Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, koja obiluje izbornom krađom, manipulacijama, korupcijom i zastrašivanjem ljudi.

Rasim Ljajić predvodi falangu „neokomunista“ koji i danas žale što su nepovratno izgubili priliku da oni i njima slični odlučuju „direktivom“ ko će, u ime muslimana, brinuti o najvažnijim pitanjima iz domena njihove vjere.

Gospodine Ljajiću, karikatura je vaš parareis i ono što ste zajedno sa Ugljaninom napravili u ambijentu „kafanskog dima“ 2007. godine, a Islamska zajednica uprkos svim izazovima hrabro korača naprijed sklanjajući sa puta ka svom cilju jednu po jednu vašu spletku.

Allah dž.š.i u Kur'anu kaže: “Oni prave spletke, a Allah njima pravi spletke. Allahove su mnogo jače!“

Ulema, glavni imami, muderisi, vjernici odlučili su još jedan mandat predsjednika Mešihata povjeriti velikom alimu i autoritetu muftiji prof. dr. Mevlud ef. Dudiću.

Svojim odnosom prema emanetu muftija Dudić je i izazvao ovakvu reakciju političara i politika koji gaje otvoreno neprijateljstvo prema Islamskoj zajednici i rade na njenom rušenju, kazavši prilikom nominacije za ovu časnu poziciju da je za razvijanje partnerskih odnosa sa svim političkim organizacijama koje rade u interesu ovog naroda i žele dobro Islamskoj zajednici.

Pored svih neargumentiranih optužbi, Rasim Ljajić je kazao i jednu istinu. Većina muslimana u Srbiji, kao i većina glasača i simpatizera SDP-a, jesu za jedinstvenu Islamsku zajednicu u Srbiji, sa duhovnim centrom u Sarajevu na čelu sa Reisu-l-ulemom, ali su, nažalost, taoci retrogradne politike svojih lidera.

Bez obzira na svu žestinu posljednjih napada, Islamska zajednica će i u narednom periodu nastaviti dosljednu borbu za svoju autonomnost, biti konstruktivan društveni faktor u državi, a sve u cilju ostvarivanja svoje misije činjenja dobra a odvraćanja od zla.

Članovi Mešihata:

  • Dr. Enver ef. Gicić
  • Hfz. Abdurrahman ef. Kujević
  • Hfz. Irfan ef. Malić
  • Ramiz ef. Hamidović
  • Harun ef. Eminagić
  • Dr. Rešad ef. Plojović
  • Hajro ef. Tutić
  • Vahjudin ef. Ćosović
  • Aref ef. Duraković
  • Fadil ef. Murat