Sreća je u pomaganju drugima

Ukrovljena kuća porodici Suljović

 

Mnogi hadisi koje je izrekao Poslanik Muhammed s.a.v.s. ukazuju na važnost saradnje, pomaganja drugih i zadovoljenja njihovih potreba, kao i ispunjenje njihovih  želja. Velikodušni Poslanik s.a.v.s.  je kazao da Allahov s.v.t. rob nije potpunog imana sve dok ne bude volio svome bratu ono što voli samom sebi! Resulullah s.a.v.s. smatra da je nepotpun iman onoga koji spava, a zna da mu komšija gladuje, ali i da je iman onoga koji je primio gosta, a nije mu ukazao počast, također, nepotpun.

Allahov Vjerovjesnik s.a.v.s. kaže: Nijedan od vas neće biti istinski vjernik sve dok ne bude volio svome bratu ono što voli  sebi. (Sahih Albani, 7384) i također: Musliman je brat muslimanu. On ga ne ugnjetava i ne ostavlja na cjedilu. Ko pomogne svome bratu u nevolji, Allah će njemu u nevolji pomoći. Ko otkloni nedaću jednom muslimanu, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prikrije sramote jednog muslimana, Allah će prikriti njegove na Sudnjem danu. (Sahih, Albani, 7988)

 

Izgradnja kuće porodici Suljević iz sela Kalafati kod Priboja privodi se kraju. Kuća je ukrovljenja i sada su na redu unutrašnji radovi kako bi ova porodica što prije uselila u dom koji će za nju, a najprije za djecu, biti siguran. Porodica Suljević strahuje svake noći od obrušavanja njihove kuće u kojoj trenutno žive. Kuća je trošna i živjeti u njoj je nemoguće. Haris živi sa suprugom i troje maloljetne djece. Jedini njihovi prihodi su oni što on uspije zaraditi na dnevnicama, radeći različite teške fizičke poslove. Nakon emitovanja naše prve emisije i priloga, naši donatori su se priključili ovoj akciji i radovi na kući sada teku u najboljem redu. Harisu je bio potreban materijal, a kako kaže, sam sa svojm suprugom će sagraditi kuću. Međutim, Medžlis Islamske zajednice Priboj i CHR Hajrat su pored materijala Harisu i njegovoj porodici objezbjedili i radnu snagu kako bi se kuća završila čim prije. Hajrat će nastaviti sa pomaganjem ovoj porodici sve dok se Haris, njegova supruga i troje maloljetne djece ne usele i sve dok ne vidimo radost u njihovim očima i osmjeh na njihovim licima mi ćemo biti tu za njih, a sve uz pomoć svjesnih donatora koji prate akcije Hajrata i učestvuju u pomaganju drugima.

Od Abdullaha b. Abbasa r.a. prenosi se da je pripovijedio: „Ja sam čuo Resullaha s.a.v.s. kada kaže: – Nema muslimana koji obuče drugog muslimana, a da neće biti u Allahovoj zaštiti sve dok ijedna krpa te odjeće bude na tom čovjeku!“ (Tirmizi: 2484)

 

 

Unutrašnji radovi na kući porodice Kurtović

 

Cilj CHR Hajrat jeste da svaku započetu akciju završi u što kraćem roku. Stoga se nastavlja izgradnja kuće porodice Kurtovć u Novom Pazaru. Naime, glavni dio posla je završen i sada su u toku unutrašnji radovi na ovoj kući, a nakon toga ono što čini sretnim i ispunjenim sve nas jeste useljenje ove porodice.

Enisa Kurtović iz Novog Pazara majka je dvoje maloljetne djece. Enisa živi sa mužem koji zbog bolesti nije u stanju raditi i zaraditi za nju i njenu djecu, pa se odlučila potražiti pomoć u Hajratu i zamoliti sve ljude koji su u mogućnosti da pomoglu kako bi ona, njen muž i dvoje djece došli do svoje kuće.

CHR Hajrat vas i ovom prolikom poziva da se priključite ovim akcijama, da učinimo sretnim druge ljude kojima je sada naša pomoć potrebna, a samim time činimo i sebe sretnima. Da utrošimo imetak tamo gdje je Allah zadovoljan i da steknemo zadovoljstvo Njega Uzvišenog, te radost na oba svijeta koju je On zagarantovao Svojim poslušnim robovima. Uzvišeni Allah će na Sudnjem danu reći:

– Čovječe, razbolio sam se, a ti Me nisi obišao!

– Gospodaru, kako da Te obiđem kada si Ti Gospodar svjetova?

– Zar se nije razbolio taj i taj, pa ga nisi obišao? Zar nisi znao, da si njega obišao ti bi Mene našao pored njega?

– Čovječe, tražio sam da Me nahraniš, pa Me nisi nahranio!

– Gospodaru, kako da Te nahranim kada si Ti Gospodar svjetova?

– Zar te nije taj i taj Moj rob molio da ga nahraniš, pa ga nisi nahranio? Zar nisi znao, da si ga nahranio ti bi za to kod Mene našao nagradu?

– Čovječe, tražio sam da Me napojiš, pa Me nisi napojio?

– Gospodaru, kako da Te napojim kada si Ti Gospodar svjetova?

– Molio te je taj i taj Moj rob da ga napojiš, pa ga nisi napojio? Zar nisi znao, da si ga napojio ti bi za to našao nagradu kod Mene? (Hadis kudsi)

 

Budimo od onih koji će gladne nahraniti, žedne napojiti i one, kojima sreća zavisi od nas, usrećiti ih.

„Ima ljudi koji misle da je sreća u ovosvjetskim ljepotama, lijepom prizoru, tačnoj ideji, lijepoj pjesmi, sretnom susretu. Sve su to faktori sreće. Međutim, usrećiti druge, makar saosjećanjem sa njima, ljepše je kod ljudi. Kod ovih nema ništa draže od toga da vide osmjeh na licima drugih.“ (Dr. Hasan Šemsi Baša)