Otvorena džamija u Crnugovićima kod Priboja

U srijedu 28.08.2019. godine u Crnugovićima, Medžlis IZ-e Priboj, svečano je otvorena džamija uz prisustvo najviših predstavnika Mešihata IZ-e u Srbiji, Muftijstva sandžačkog, Medžlisa IZ-e Priboj i drugih medžlisa, imama, Općine Priboj te brojnih predstavnika kulturnog i političkog života i mještana sela.
Na početku ašere je proučio Omer ef. Hodžić, imam džemata Čitluk.
Remzija Mandal, mještanin sela, upoznao je prisutne s historijatom Crnugovića.
Ilahije je učio Samir ef. Gibanica, imam u džematu Zabrnjica.
Prema riječima predsjednika Općine Lazara Rvovića, dolazeći u ovo mjesto prošli su pored krsta i došli do džamije, pa ondje gdje ima ljubavi ima i vjere i života.
Harun ef. Eminagić, glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj, ističe da oni koji ovaj skup čine internacionalnim jesu predstavnici Rudog, Petnjice, Luksemburga. Dodaje da muslimani Priboja nisu mogli dobiti bolji poklon za predstojeću Novu hidžretsku godinu.
Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić nikada nije žalio ni truda ni vremena da bude sa Bošnjacima Priboja. Kaže da je ovo otvorenje džamije najbolji ders.
„Oni koji su pomogli da je imamo u ovom predivnom mjestu danas su najbogatiji. Krupne i dobre stvari prave obični ljudi čija su srca bogata i duše pune dobra. Sve što smo dosad pravili u Zajednici pomagali su obični muslimani i ponosimo se njima. Ova ljepotica ponos je mjesta, Sandžaka, Srbije, ummeta“ – kazao je muftija Dudić.
Sretan je i ponosan što je sa saradnicima došao uživati u festivalu ljepote. Poručuje da naši ljudi, gdje god da su, ne zaborave odakle su.
Dovu pred svečano otvorenje proučio je muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević. Nakon proučenog ezana prisutni su zajednički klanjali podne namaz.