Muftija Dudić u Maincu na inauguraciji muftije Kozlića

Reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanoj inauguraciji u njemačkom gradu Maincu uručio je muraselu prvom muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi Osman ef. Kozliću.
Ovo imenovanje je historijski iskorak Islamske zajednice u BiH na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom.
Inauguraciji je prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
U prisustvu velikog broja vjernika, gostiju, te predstavnika Islamske zajednice iz BiH, Sandžaka, Hrvatske i ostatka Evrope, novoimenovani muftija je podsjetio kako su u zadnjim decenijama prošlog stoljeća muslimani sa Balkana počeli pristizati u zemlje Zapadne Evrope, te da je 1978. godine, prije tačno 40 godina, u Njemačkoj osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Ahenu, gradu u kojem su se kroz druženja i susrete Karla Velikog i Haruna Er-Rešida susreli Istok i Zapad.

Reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio na Poslanikovu a.s. oporuku da je Allahova dž.š. pomoć u zajednici i da se od nje ne treba odmetati, jer onaj ko se odmetne, odmetnuo se u džehenemsku vatru.
“Dužni smo čuvati ovu Poslanikovu zajednicu, njegov ummet. Kao narod, prihvatili smo šehadet u teškim vremenima i tu žišku imana, vjere nosili su naši očevi, djedovi i preci i donijeli je do nas” – poručio je Reisu-l-ulema.
On je kazao kako svako od nas ima svoju pojedinačnu kuću, ali da je Islamska zajednica naš zajednički dom.
Sabor Islamske zajednice u BiH Osman ef. Kozlića za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi sa sjedištem u Njemačkoj imenovao je na sjednici 15. decembra 2018. godine. Prethodno je obavljao funkciju muftije banjalučkog.
Sa novim imenovanjem Kozlić će obavljati i dužnost glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.
Novoformirano muftijstvo obuhvata područja djelovanja krovnih organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.