Muftija Dudić na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra” u Berlinu 

U okviru trodnevne posjete Berlinu, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbji muftija dr. Mevlud ef. Dudić govorio je na tribini “30 godina zajedno u činjenju dobra” u povodu tridesetogodišnjice od osnivanja Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu 1989. godine.
Imam Advan ef. Ljevaković uveo je prisutne u temu i najavio izlagača.
Muftija Dudić je govorio o razvojnom putu Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, o svim poteškoćama i nedaćama kroz koje je prolazila Islamska zajednica i njeni predvodnici u daljoj, ali i skorijoj prošlosti.
Muftija je kazao da jako puno dugujemo našim imamima u prošlosti i sadašnjosti, jer su zapravo oni očuvali žeravicu islama i snosili velike posljedice zbog toga što nisu htjeli skrenuti s Božijeg puta.
Muftija Dudić je potom predstavio razvojni put Islamske zajednice Sandžaka u proteklih 25 godina, od kada je nastala lepeza ustanova obrazovnih, humanitarnih, medijskih i dr.
“Devedesete godine u Sandžaku nismo imali niti jednog hafiza. Čitao sam negdje da nije džaiz živjeti u mjestu koje nema hafiza, doktora i džamiju. Zahvalni smo Svevišnjem što od osnivanja Škole Kur'ana do danas imamo preko trideset hafiza Kur'ana koji su položili pred komisijom hifz, od kojih njih petnaest klanja teraviju sa hatmom” – kazao je predsjednik Mešihata.
Pored važnosti Škole Kur'ana muftija Dudić je govorio i o osnivanju i razvoju Mekteba, Medrese i Fakulteta, pogotovo odjeljenja Ženske medrese. Zasigurno su ustanove koje smo osnivali izmijenile sveukupan do tada poremećen sistem vrijednosti u Sandžaku, zaključio je on.
“Kada smo osnovali Medresu, kazali su: – Nikad vam je nećemo priznat. Pa kada smo osnovali Mekteb, rekli su: – Priznajemo vam medresu, ali nemojte vrtić jer to samo država može. Pa kada smo osnovali Fakultet rekli su nam: E priznajemo i Mekteb i medresu, ali nemojte Fakultet jer to može samo država. Pa kada smo osnovali Unverzitet rekli su: – Sve vam prizanjemo, samo nemojte Univerzitet” – kazao je muftija Dusić.
Sve to su bili razlozi da 2007. organiziraju puč i naprave “svojeg hodžu”.
“Jer nama nisu mogli da naređuju. Nas nisu mogli da drže na čiviluku, pa da nam diriguju šta smijemo, a šta ne” – kazao je predsjednik Mešihata.
Muftija Dudić je rekao da je Islamska zajednica osnovala i Centar za humanitarni rad Hajrat i vakufske kuhinje.
“Svakoga dana se 2000 ljudi hrani besplatno u tim kuhinjama. Pokušavamo da olakšamo ljudima. Ali stanje je i dalje teško, i dalje nam narod odlazi, napušta svoje toprake.” – zaključuje on.
Muftija Dudić je na kraju govora čestitao jubilej džematu i imamu, te proučio dovu Uzvišenom Gospodaru da nagradi Advan-efendiju, sve vakife i aktiviste ovog džemata, koji služi svima nama na ponos i čast.
Imam IKB-a u Berlinu Advan ef. Ljevaković je na kraju kazao da nema sreće i Božjeg zadovoljstva za pojedinca, muslimana, Bošnjaka bez zajednice i džemata, te da muslimani moraju biti jedinstveniji i više upućeni jedni na druge u budućnosti.