Direktor Škole Kur'ana u posjeti Centru za hifz Kur'ana u Sarajevu

Na osnovu potpisanog protokola o saradnji između Mešihata IZ-e u Srbiji i Centra za hifz iz Sarajeva, nastavlja se realizacija zajedničkih aktivnosti i projekata. Tim povodom, direktor Škole Kur'ana Časnog, hfz. Irfan ef. Malić, posjetio je Centar i sa direktorom dr. Džemalom Muslihom razgovarao o dosadašnjoj saradnji, realiziranim aktivnostima, kao i projektima čija je realizacija u toku.
Najviše je bilo riječi o predstojećem takmičenju u učenju Kur'ana, koje će se organizirati krajem ove godine u Novom Pazaru. Škola Kur'ana Časnog je u saradnji sa ovim Centrom organizirala već tri takmičenja na nivou škole, na kojima su učešće uzeli učenici 24 odjeljenja iz svih sandžačkih gradova. Ono što će biti specifičnost ovogodišnjeg takmičenja jeste obilnost nagrada za takmičare kao i nove kategorije takmičenja.
Naime, ove godine takmičari se mogu natjecati u osam kategorija:
– kategorija Amme džuz za djecu do 10 godina,
– kategorija Tebarek džuz za djecu do 12 godina,
– kategorija hifz tri džuza za djecu do 15 godina,
– kategorija hifz pet džuzeva za djecu i omladince do 17 godina,
– kategorija hifz 15 džuzeva (pola Kur'ana) za učače do 25 godina,
– kategorija hifz cijelog Kur'ana za natjecatelje do 30 godina.
U kategoriji natjecanja u hifzu cijelog Kur'ana učešće mogu uzeti, pored takmičara iz Sandžaka/Srbije, i takmičari koje deligiraju Islamske zajednice iz okruženja: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.
– kategorija hifza hadisa.
Ono što je također novina jeste natjecanje u učenju napamet 25 hadisa iz knjige “Četrdeset hadisa od imam En-Nevevija”, čime Škola Kur'ana i Centar žele da uz takmičenje u Kur'ani Kerimu mlade muslimane potaknu i na druženje sa hadisima Resulullaha a.s.
Pravo na ovom takmičenju imaju učenici Škole Kur'ana Časnog, Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, studenti Fakulteta za islamske studije i drugi koji imaju afiniteta za hifz i hadis.
Hfz. Irfan ef. Malić je ujedno obišao završne radove na novosagrađenoj zgradi Centra za hifz i tom prilikom mubareklisao dr. Muslihu ovaj vrijedan vakuf koji će, inšallah, biti u službi svim školama Kur'ana i aktivnostima vezanim za hifz, a koje se realiziraju na prostoru Bosne i Hercegovine i Balkana uopće.