Dr. Zukorlić u Tuzli: Zalagat ću se za reulemizaciju i debirokratizaciju Islamske zajednice

Nakon Goražda, 30.09.2019. godine sa akšam namaza, muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić predstavio je program kandidature za reisu-l-ulemu i u Tuzli.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović poželio je dobrodošlicu musafirima istakavši da je čast i zadovoljstvo ugostiti braću iz Sandžaka. Posebno je potencirao bratski odnos, prijateljski govor i nadmetanje u, kako ga je okarakterizirao, sveobuhvatnom dobru.
Ponos je, ističe muftija Zukorlić, što je Islamska zajednica u BiH dostigla poseban nivo slobode da bez grča i teških riječi, već naprotiv, u bratskom odnosu kandidati za reisu-l-ulemu predstavljaju svoje programe.
“Ponosan sam što sam dio jedne takve aktivnosti, pa neovisno o bilo kom ishodu i rezultatu se radilo, zaista je čast i ponos biti dio takve zajednice, a posebno biti kandidat za reisu-l-ulemu” – kazao je muftija Zukorlić u uvodnom dijelu svog obraćanja.
Ovo je program kontinuiteta i noviteta, posebno je istakao muftija Zukorlić.
“Uvijek novina, novo lice i nova ideja trebaju dobiti svoju šansu. Prvo na čemu potenciram jeste pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti Islamske zajednice. U poređenju sa drugim islamskim zajednicama u regionu, naša je ponajviše napredovala, ali još uvijek je potrebno da se taj proces do kraja dovrši.
U prirodi politike je da želi da ovlada svakom polugom uticaja. Mi ne trebamo da se borimo da prevaspitavamo političare, već moramo da napravimo određeni vid distance od strančarenja. To ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav. Nasuprot. Samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama” – istakao je muftija Zukorlić.
Svi se moraju, poručuje Muftija, maksimalno potruditi da u Islamskoj zajednici postoji jedinstvo, te da se dovrši integracija.
“Komunizam je ostavio pustoš iza sebe. Jedna od posljedica tog antiteističkog sistema jeste pitanje našeg identiteta. Ne smijemo dopustiti da se nama kroz razne emocije siju neki virusi da smo nekakvi ostaci Turaka, Arapa, jer je upravo na toj vrsti emocija ovdje nam je posijano sjeme raznih virusa” – zaključuje on i dodaje da trebamo raditi na usavršavanju našeg originalnog identiteta.
Afirmacija uleme u svakom smislu mora da se pojača. Birokratizacija je uzela maha, pa su na tom polju potrebne određene intervencije, poručuje muftija Zukorlić.
“Prenaglašeno se prihvatila birokratizacija Islamske zajednice. To je uzelo maha, pa smatram da se tu moraju izvršiti određene intervencije, jer nema dobre Islamske zajednice bez jačanja i afirmacije autoriteta uleme. U tom pogledu, mislim da je posebno važno poraditi na zaštiti statusa kategorije ugroženih imama. Vi znate da je od strateškog značaja očuvanje Islamske zajednice i džemata na području RS entiteta. Imamo tu pomake, obnove džamija, ali imamo isto tako džemate i džamije u koje se ide tek onako koliko da se održi ta nit, da tu neko dolazi i posjećuje” – podsjetio je Muftija i dodao da će se založiti da se na tom polju pojačaju aktivnosti Islamske zajednice, te ponovio da je neophodna veća briga i bolji status bivših reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama i imama.
“Mislim da su napravljeni propusti proteklih godina vezano za sve bivše muftije, reisu-l-uleme, glavne imame i slično. Nažalost, pojedinci se osjećaju kao mazlumi. To nije u redu ni sa aspekte vjere, niti sa aspekta koristi Islamskoj zajednici, ali i naposlijetku ni sa etičkog aspekta, jer ćemo svi nekada biti bivši. Ne možeš očekivati da budeš poštovan roditelj ako ti nisi poštovao svoje roditelje. Mislim da to nije dobro za Islamsku zajednicu, ma ko god bio sebeb tome. Moja ideja je da treba postojati Savjet uleme u kojem bi svi alimi, bivši reisu-l-uleme i muftije bili njegov dio. Iskoristimo njihovo iskustvo i znanje, ali i taj etički momenat da i mi budemo poštovani tako onda kada jednom budemo bivši” – rekao je muftija Muamer-ef. Zukorlić.
Obrazovanje i obrazovni sistem Islamske zajednice u BiH, ističe Muftija, na visokom je stepenu u odnosu na ostale islamske zajednice na Balkanu, međutim na tom polju je potrebna mnogo veća aktivnost i doprinos, te da su očekivanja šireg regiona od nas velika, kaže muftija Zukorlić.
“Moja ideja je osnivanje Islamskog univerziteta, da li od postojećih fakulteta ili sve nanovo. Ova zajednica ima kapaciteta da bude najuspješnija u Evropi. Ova zajednica sa centrom u Sarajevu ima potencijale da bude pravi lider u Evropi. Tu je jako puno izazova, islamofobije, asimilacije i slično” – dodao je Muftija.
Muftija Zukorlić je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja prisutnih članova izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme sa područja ovog muftijstva.
Kandidat za reisu-l-ulemu će narednih dana nastaviti obilazak ostalih muftijstava Islamske zajednice u BiH.
Prije zvaničnog početka predstavljanja programa kandidature za reisu-l-ulemu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je i ugostio u svom kabinetu kandidata muftiju dr. Muamer-ef. Zukorlića.