Muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić predstavio program kandidature za reisu-l-ulemu u Goraždu

Kandidat za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić predstavljanje svog programa započeo je u herojskom gradu Goraždu. U sali Islamskog kulturnog centra prisutni iz izbornog tijela Muftijstva goraždanskog imali su prilike čuti program kandidata dr. Zukorlića.
Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić poželio je dobrodošlicu gostima i članovima izbornog tijela, te kao uvodničar kazao par riječi o liku i djelu muftije Zukorlića.
Biti kandidat za reisu-l-ulemu, kazao je Muftija, velika je čast i referenca u životu jednog muslimana. Posebno je istakao činjenicu da je oduvijek bio vojnik svojih i ciljeva Zajednice u koje vjeruje.
“Danas je pomoću elektronskih medija moguće doći do svakog čovjeka, ali hoću da ovim posjetama i zijaretima pokažem koliko zaista ozbiljnom smatram kandidaturu za reisu-l-ulemu i neka to bude moja investicija” – kazao je muftija Zukorlić.
Ono što je kandidaturom muftije dr. Muamer-ef. Zukorlića također unikatno jeste činjenica da se po prvi put pred biračkim tijelom nalazi kandidat koji živi izvan BiH.
“Uvijek ljudi sa periferije bolje i objektivnije vide stanje. Nikada, pa ni kroz historiju, promjene nisu došle iz centra, nego vazda sa periferije. Zato je jako važno imati dinamiku promjene u ovakvim ciklusima. Zašto je Amerika imperija? Upravo zato što ima sposobnost usisavanja mozgova sa svih strana periferija. E to je zapravo snaga zajednice, imperije” – poručio je muftija Zukorlić i dodao da će se boriti za veće plate imama u ugroženim sredinama.
“Moj izbor za reisu-l-ulemu značio bi apsolutnu revoluciju i obnovu gdje bi svi Bošnjaci, ma gdje živjeli, od Amerike i Kanade, pa do svih periferija Zajednicu doživjeli jednako svojom” – rekao je on.
Pitanje slobode i autonomnosti Islamske zajednice jedno je od glavnih načela njegovog programa, ističe muftija Zukorlić.
“Ova Islamska zajednica je dobrano u tome uspjela. Zato i jeste najrazvijenija na ovim prostorima. Od velike je važnosti da završimo do kraja taj proces emancipacije i diferencijacije od politike. U prirodi svake politike je da želi kontrolirati svaku koncentraciju moći i iskoristiti je u svoje svrhe. Sistem politike je nemoguće ignorisati, ali se politika od vjere mora razdvojiti. Apsolutna samostalnost Islamske zajednice od svakog vida kontroliranja. Partnerstvo da, ali sve ostalo ne. To je moja vizija” – kaže muftija Zukorlić.
Muftija dr. Muamer-ef. Zukorlić posebno je istakao jedinstvo u safu, džematu i zajednici. Pitanje paradžemata također je istaknuto kao jedan od problema Zajednice.
“Gdje je god birokratija postala elita tu je napravljeno mjesto za diktaturu. Ne može birokratija biti elita, ulema je elita. Kod nas imamo redukciju uleme, pa ukoliko postanem reisu-l-ulema založiću se za afirmaciju uleme – reulemizaciju Islamske zajednice. Što se tiče birokratije, smatram da je u Islamskoj zajednici ima, u pojedinim organima i previše. Ako budem u prilici da određujem, založit ću se da se reducira broj administracije, jer je ima mnogo. To puno košta i bolje je taj novac uložiti u nešto preče” – kazao je muftija Zukorlić.
Bilo je riječi i o odnosu prema bivšim muftijama i reisu-l-ulemi.
“Ukoliko budem u prilici da budem biran za reisu-l-ulemu, osnovat ću Savjet reisu-l-uleme kojeg će činiti bivši muftije i reisu-l-uleme. Čuo sam, ako je to tačno, da pojedinci neće ni da se poselame sa bivšim muftijama. Zar neko, recimo, ko je 20 godina vodio Islamsku zajednicu nije u stanju bar da nas posavjetuje? Ovo je pitanje etike i čiste duboke duhovnosti. Ne možete očekivati da vas neko poštuje ako i sami ne poštujete svoje prethodnike. Tako se čuva stabilnost Islamske zajednice, tako se krupnim koracima ide naprijed” – poručio je on.
Muftija je zaključio da se snaga i sloboda Islamske zajednice upravo prezentuje ovakvim promocijama svih kandidata za funkciju reisu-l-uleme, gdje se bez grča i potpuno rasterećeno uz sva međusobna uvažavanja sastajemo i razgovaramo o tome kako unaprijediti sistem Islamske zajednice.
Nakon prezentacije prisutni su imali prilike postavljati pitanja kandidatu za reisu-l-ulemu muftiji Zukorliću.
Prije promocije izbornog programa u Goraždu upriličen je prijem muftije dr. Muamer-ef. Zukorlića u kabinetu muftije goraždanskog Remzije-ef. Pitića.