Muftija Dudić čestitao Kavazoviću reizbor za reisu-l-ulemu

Izborno tijelo Islamske zajednice (IZ) u BiH danas je u Sarajevu ponovo ukazalo povjerenje Huseinu ef. Kavazoviću, izabravši ga za reisu-l-ulemu i u narednom sedmogodišnjem mandatu.

Delegaciju iz Sandžaka predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je rekao da su i odlike i karakteristike programa koje su predstavili oba kandidata kvalitetne, te da je bilo koji od njih dvoje izabran, zajednica se ne bi postidjela. Uputio čestitu reisu-l-ulemi Kavazoviću na reizboru.

“Ovime se trebamo ponositi. Biračko tijelo je odlučilo da da povjerenje dosadašnjem reisu-l-ulemi Kavazoviću i ja koristim priliku da u svoje ime, u ime Mešihata IZ-e u Srbiji, uputim najiskrenije čestitke uz želju da u narednom periodu  postiže još bolje rezultate. Za mene je ovo od posebnog značaja jer smo na šerijatski način dali legitimiet onome ko će nas predvodi. Jedino je ovo ispravan način biranja. Muslimani treba da budu ponosi i oni i koji su u BiH i Sandžaku i svi oni koji pripadaju ovoj zajednici jer je ovo zajednica slobode i dostojanstva.”

Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost.