Mešihat Islamske zajednice u Srbiji peti put organizira odlazak na umru

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Ured za hadždž i Umru peti put organiziraju odlazak na Umru. Sa trga Gazi Isa-bega ispraćen je rekordan broj vjernika koji su krenuli put svetih mjesta Mekke i Medine. 

Najmlađi od njih je, novac od nagrade za učenika generacije kao i nagrade od svojih roditelja, sačuvao i uplatio sebi umru.

“Ja sam veoma srećan što sam uspeo da skupim pare da odem na umru i nadam se da ću se lijepo provest, najmlađi sam i sam idem. Roditelji mi nisu pomogli da platim Umru, bio sam đak generacije i pare od svojih roditelja i od grada sam čuvao kako bih finansirao svoju Umru.”, istakao Harun Zećirović.

“Osjećaji su pomiješani, nekad čovjek riječima i ne treba da ni da pokušava da opiše, neke stvari jednostavno moraju da se dožive. Ja molim Allaha da da ljudima da osjete moju radost koju sam osjetio kada sam saznao da sam izvučen kao član ispred MOK-a.”, kazao Enver Đondić.

“S obzirom da sam ostavio dvije male ćerke malo mi je teško. Idem sa suprugom, iz Bara smo inače. Zadovoljan sam efendijom Elmedinom koji nam je izašao u susret, mi smo mu dosađivali ali smo željeli da sve znamo. Utiske ćemo prenijeti kada se vratuimo.”, istakao Emin Vukić.

Organizatori istakli da im je cilj da svi budu zadovoljni, te da broj prijavljeih koji je sve veći, najbolje govori o tome.

“Ovo je nakon Hadždža prva Umra i nadamo se da će sve da protekne u najboljem redu jer smo pokušali a nadamo se i uspjeli da bude onaj nivo koji već imamo a to je da budu hoteli sa 5 zvezdica, da organizacija bude kompletna kako se ljudi ne bi brinuli i kako bi bez problema obavili obrede.”, istakao ef. Enver Omerović.

Sa trga Gazi Isa-bega ispratio ih je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić poželivši im da se vrate oprošteni od grijeha.

“Ovo jeste najradosniji trenutak u vašim životima jer ništa nema veličanstvenije nego li put koji vodi ka Bejtullahu, Allahovoj kući, Kabi u  Mekki i svakako put koji vodi ka džamiji Allahova Poslanika Muhammeda s.a.w.s. u Medini. Vi ste zanijetili da obavite Umru, Umra ima poseban značaj u životu svakog muslimana, osim Hadždža ništa nema veličanstvenije, preče i bitnije od Umre.”, istakao muftija Dudić.

Oni će prvo boraviti u Medini a nakon toga u Mekki.

Izvor: Agencija SANA