Organizirana tribina: „Ibn Kesir – velikan ummeta“

U velikoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru u organizaciji Mešihata Islamske zajednice i Izdavačke kuće El-Kelimeh organizirana je tribina pod nazivom „Ibn Kesir – velikan ummeta“. Gosti tribine bili su: muftija dr. Mevlud ef. Dudić – predsjednik Mešihata, Adnan ef. Dupljak – imam Nur džamije i Sead ef. Islamović – imam Hadži Mehove džamije.
Muftija Dudić je u svojstvu recenzenta Tefsira Ibn Kesira govorio o postignutim rezultatima Izdavačke djelatnosti El-Kelimeh koja je u dosadašnjem radu izdala 350 naslova te da je Tefsir kruna dosadašnjeg rada ove izdavačke kuće. Islamska zajednica se ponosi ovom ustanovom Mešihata kojoj nema premca u širem okruženju, a Tefsir Ibn Kesira je najbolji pokazatelj toga. Zato je čast biti dio ekipe koja je učestvovala u realizaciji ovog projekta.
„U nastojanju da kur'anske poruke približe širim masama, ali i učenjacima, najučeniji iz ovog ummeta pisali su tumačenje Časnog Kur'ana. Ibn Kesirov Tefsir je, bez sumnje, najpoznatije djelo u ovoj oblasti. Zbog svog pitkog stila, olakšanog za razumijevanje, ali i zbog naučnog pristupa, Ibn Kesirov Tefsir je već vjekovima najtraženije djelo iz oblasti tumačenja Kur'ana. Nadam se da će ovaj Tefsir naći put do svake kuće na ovim prostorima, do srca svakog muslimana i pretočiti se u spoznaju istine i mudrosti koje ovaj Tefsir nudi“ – kazao je muftija Dudić.
Iako je Ibn Kefsir živio u teškim uslovima, u trenucima kada je ummet prolazio najteži period, kako kaže Sead ef. Islamović, on nije odustao od znanja.
“Pojavilo se mnogo muleta i pitanje je bilo šta raditi sa njima i koja je najbolja. Jedan od tadašnjih halifa rekao je da se okači Malikova muleta i da se zna da je ona jedina. Imam Malik to nije dozvolio jer je smatrao da će iskrenost presuditi čija će muleta ostati. Bilo je mnogo muleta, a sada je poznata samo jedna – Malikova” – dodaje Islamović.
Adnan ef. Dupljak istakao je značaj djela Ibn Kefsira na islamske nauke.
“Što se tiče samog Tefsira, a koji nosi komentar veličanstvenog Kur’ana, ovo je jedno od njegovih najznačajnijih djela. Islamska ulema je saglasna da je ovaj Tefsir jedno od najboljih djela, ako ne i najbolje. O vrijednosti ovog djela govori činjenica da je ono štampano više puta” – završava Dupljak.
Ovo je bila sedma tribina u nizu, a organizatori najavljuju da će sa ovom praksom nastaviti i u narednom periodu.