Muftija Dudić izabran u Vrhovno vijeće Rabite

Dana 07.01.2020. godine u Meki je održana 44. sjednica Vrhovnog vijeća Islamske svjetske lige koju je otvorio generalni sekretar Rabite dr. Muhamed el-Isa, a kojom je predsjedavao vrhovni muftija Saudijske Arabije dr. Abdullah alu Šejh, koji je ujedno i predsjednik ovog Vijeća.
Konferencija je, između ostalog, tretirala palestinsko pitanje i Mesdžidu-l-Aksa, stanje u Siriji, Rohinja muslimane, kašmirsko pitanje, stanje u Libiji, islamofobiju u svijetu itd.
Skupu je prisustvovao i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji dr. Enver ef. Omerovića. Na ovoj sjednici je muftija Dudić izabran za novog člana Vrhovnog vijeća Rabite, najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela ove svjetske muslimanske organizacije. Na istoj sjednici u članstvo Vijeća izabran je i muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus, dok je dr. Mustafa ef. Cerić njegov član od ranije.
Vrhovno vijeće se bira na četiri godine na prijedlog generalnog sekretara Rabite iz redova uglednih svjetskih alima koji su se dokazali na polju islamskog rada i djelovanja. Muftija Dudić je tom prilikom istakao da njegov izbor u ovo vijeće predstavlja veliko priznanje muslimanima iz Sandžaka i Srbije u cjelini, Islamskoj zajednici i svakako njemu lično.
Predsjednik Mešihata, zahvalivši se na izboru, istakao je da će svojim radom i djelovanjem prenositi ideju mira i suživota te raditi na promociji principa Rabite, a to su vjera, moral i znanje.
Tokom boravka u Meki muftija Dudić je posjetio sandžačke mu'temire koji obavljaju umru u organizaciji Mešihata.