Predsjednik Mešihata na mađunarodnoj konferenciji u Zagrebu

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić 4. i 5. februara 2020. godine boravi u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu gdje prisustvuje dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Mešihata IZ-e u Hrvatskoj u saradnji sa Svjetskom islanskom ligom (Rabita), a pod pokroviteljstvom Republike Hrvatske. Tema konferencije je “Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu”.
Konferenciji prisustvuje i generalni sekretar Rabite dr. Muhammed bin Abdulkerim El Isa, kao i veliki broj poglavara muslimanskih zajednica iz cijeloga svijeta.
Muftija Dudić prevodi delegaciju Mešihata koju čine dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić i direktor Islamskog centra u Beogradu Sead ef. Šaćirović.
Prvoga dana ove velike konferencije predsjednik Mešihata se obratio na temu “Međureligijski dijalog i suživot – civilizacijska potreba”.
Muftija Dudić je u svome izlaganju, između ostalog, istakao: ”Međureligijski dijalog je pitanje slobode i poštovanja za svaku vjeru, kao i gradnja mostova kako bi se smanjile tenzije i mržnje među sljedbenicima različitih religija. Religije su Božiji dar kojim se čovječanstvu donosi mir, a ne mržnja.
Naša Islamska zajednica će nastaviti i dalje njegovati i afirmirati suživot i toleranciju, biti otvorena ka međureligijskom dijalogu” – istakao je muftija Dudić.