Delegacija iz Norveške posjetila Mešihat

U utorak 11.02.2020. godine u večernjim satima predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sastao se u prostorijama Islamskog centra u Beogradu sa delegacijom iz Norveške koju predvodi biskup iz Osla Ule Kristian Kvarme, a u kojoj se nalazi i glavni imam Islamske zajednica Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica.

Tom prilikom razgovarali su o položaju muslimana u zemlji, posebno na prostoru centralne Srbije i Vojvodine, izazovima sa kojima se suočavaju, kao i o stanju međureligijskog dijaloga u Srbiji i mogućnosti da se na tom polju pruži doprinos. 

Sastanku u Beogradu prethodio je boravak delegacije iz Norveške u Novom Pazaru i tom prilikom posjeta Internacionalnom univerzitetu i razgovor sa rektorom dr. Suadom Bećirovićem, potom Fakultetu za islamske studije na kojem su imali prilike razgovarati sa prodekanom dr. Admirom Muratovićem, nakon čega je upriličen sastanak u prostorijama Mešihata gdje je delegacija Islamske zajednice koju je predvodio dr. Rešad ef. Plojović razgovarala sa gostima o nekoliko važnih pitanja, među kojima je i stanje međukonfesionalnog dijaloga i odnosa između vjerskih zajednica u Srbiji.