Muftija Dudić na komemoraciji u Prijepolju

U četvrtak 27. februara 2020. godine navršilo se 27 godina od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici Štrpci. Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlisom Prijepolje organizirala je i ove godine komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara” u velikoj sali Doma kulture u Prijepolju. Delegaciju Mešihata predvodio je predsjednik muftija dr. Mevlud-ef. Dudić. Među prisutnima bili su i predstavnici delegacije Opštine Prijepolje na čelu sa načelnikom opštinske uprave Belmirom Mujezinovićem, delegacija Stanke pravde i pomirenja predvođena narodnim poslanikom i prvim čovjekom stranke dr. Muamerom Zukorlićem, delegacija Centra za nenasilno ponašanje iz Sarajeva, te brojne nevladine organizacije, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života.
Predsjednik Mešihata u svom obraćanju poručio da je jako bitno poslati poruku na čijoj smo strani.
“Mi smo danas ovdje da pošaljemo poruku na čijoj smo strani, da nismo na krivoj strani i krivome putu, da nismo zaboravili na one koji su na pravdi Boga ubijeni, ali znajte da oni nisu mrtvi. “Oni su živi, ali vi to ne osjećate”, kaže Uzvišeni. Oni uživaju u džennetskim ljepotama, ali će njihovi dželati biti kažnjeni i na ovom i na budućem svijetu, to znajte. Danas smo ovdje da poručimo također da nismo zaboravili ono što nam se desilo” – rekao je muftija Dudić.
Dodao i da su prošla vremena kada je Islamska zajednica bila slabašna i kada su pojedinci mogli da je ruše i stalno napadaju na razne načine.
“Prošla su vremena kad su mogli političari da nam uništavaju Islamsku zajednicu. To vrijeme je prošlo i neka znaju da više to nikada neće moći raditi. Mene raduje što je akademik Muamer Zukorlić tu u prvom redu, čovjek koji se bori kao narodni poslanik za interese Islamske zajednice i da nam takvi političari trebaju – oni koji će nas braniti, a ne rušiti. Poručujemo i pojedinim bošnjačkim političarima da više nikada neće biti u prilici to da rade. Ko god udari na Islamsku zajednicu u završit će poput Titanika, poput onih koji su pravili lomaču da zapale Ibrahima a.s., kao i oni koji su napravili zločin u Štrpcima – PONIŽENI! Samo mi je Allahov hatar bitan i neka ove riječi komentariše kako god ko hoće, ali neka znaju da Islamska zajednica više nije slabašna” – završio je muftija Dudić.