UPOZNAJTE ŽENU KOJA TRAŽI BLIZANCA PLANETI ZEMLJI

Izvor: https://www.nationalgeographic.com/science/2019/03/meet-the-woman-searching-for-planet-earth-s-twin/

 

Astronautkinja i stipendistkinja Nacionalne geografije Munazza Alam kreće u lov na planete izvan našeg Sunčevog sistema koji imaju klimu poput naše s potencijalom da ugoste život.

 

 

 

Munazza Alam nije odrastala gledajući zvijezde. Ali nadahnjujući učitelj i strast prema matematici naveli su je da zaroni duboko u lov na planete za stanovanje.

Da li smo sami u svemiru? To je pitanje koje često pokreće raspravu. Za mladu ženu po imenu Munazza Alam to je pokrenulo čitav put karijere.

Alam nije uvijek bila zainteresirana za kosmos. “Odrastajući, nisam bila svemirski štreber”, kaže. U njenom dvorištu nije bilo teleskopa, a izleti u muzej bili su usredotočeni na eksponate dinosaura. Kao dijete, više je voljela igrati se vani i voziti biciklom nego gledati u zvijezde.

Ali do svoje prve godine na faksu pala je potpuno pod čarolijom astronomije.

 

Vidno polje

 

Alam, 24 godine, svijetla je u svakom smislu te riječi. Inteligentna je i vedra, a glas joj zrači toplinom. Ona može raspravljati o prednostima teorije kondenzirane materije jednako lagodno i jasno kao što govori o njenim osjećajima prema njenoj porodici.

“Obje moje sestre rade u nauci”, kaže Alam. Na ovoj fotografiji, snimljenoj 1995. godine u Nacionalnom muzeju zraka i svemira Smithsonian, jednogodišnja Munazza sjedi u kolicima dok njen otac Mubasher Alam stoji sa sestrom Abeehom (desno) i Bareah.

Kao prva generacija američkih muslimana, Alam je odrastala na Staten Islandu, u dijelu grada New Yorka, gdje su pretežno bijelci. Majka joj je rođena u Hyderabadu u Indiji, a otac je iz Lahorea u Pakistanu. “Uvijek sam imala osjećaj drugačijeg, ideje za ispitivanje pripadnosti”, kaže ona. Kao prvo, njene rođake na indijskom potkontinentu gledale su nju i njene dvije starije sestre kao Amerikanke, dok „ovdje nas nisu smatrali Amerikancima, jer su nam roditelji imigranti“, kaže ona.

Dajući drugu dimenziju njenom iskustvu, Alam i njene sestre pohađale su katoličku školu od vrtića do 12. razreda. Rođakinja je dobro prošla u školi, a njeni su roditelji željeli da njihove kćeri dobiju najbolje moguće obrazovanje, pa su upisale sve tri djevojčice. „To je bio sjajan način da naučimo poticati ideje prihvatanja, biti među različitim grupama i samo učiti kako razumjeti u šta drugi ljudi vjeruju i etiku koju žive“, kaže Alam.

 

Hvatajući vatru

 

Njena opsjednutost fizikom započela je u srednjoj školi, zahvaljujući njenom inspirativnom učitelju sa zaraznim entuzijazmom. Alam je oduvijek uživala u matematici, nauci, kritičkom razmišljanju i rješavanju problema, ali učiteljeva strast za fizikom i njena sposobnost da riješi složene pojmove zadržane su u njoj.

Njen učitelj također je nadahnjujući na drugoj razini. „Preselila se iz Izraela kao mala djevojčica u New York City“, kaže Alam, koja dodaje da je osjećala da dijele „neku vrstu identiteta koji se preklapa: bila je prva generacija, voljela je fiziku i bila je studentica manjine kada je otišla kroz diplomski studij kao žena.“

U vrijeme kad je započela prvu godinu na CUNY Hunter Collegeu na Manhattanu, Alam se počela baviti fizikom na prvom mjestu. Ubrzo je započela svoj prvi istraživački projekt na objektima male mase poznat kao „smeđi patuljci“, a do kraja godine imala je priliku posjetiti Nacionalni opservatorij Kitt Peak u blizini Tucson-a, Arizona.

“Imala sam 19 godina”, kaže, “i to je bio prvi put da sam ikad vidjela Mliječni put.” Prizor je učvrstio njenu odluku da se dugoročno bavi astronomijom. To ju je također podsjetilo na to koliko je daleko došla: “Mislim, odrasla sam vidjevši pregršt zvijezda u najboljem trenutku”, smije se.

 

Zvijezda u usponu

 

Alam, koja je stipendistkinja National Geographic-a, sada stiče diplomski studij na Harvard Smithsonian Centru za astrofiziku u Cambridgeu, Massachusetts. Njeno se trenutno istraživanje fokusira na kategoriju velikih, svijetlih egzoplaneta zvanih „vrući Jupiteri“.

Koristeći podatke iz svemirskog teleskopa Hubble, ona “konstruira spektre atmosfere planeta kako bi zaključila od čega su napravljeni, iako ti planeti imaju oblake i maglu”, kaže ona. Ona slijedi ta opažanja koristeći zemaljske teleskope u Čileu, kako bi potom shvatila kako se ta nebeska tijela formiraju i razvijaju tokom vremena.

Jedan od Alamovih snova je otkriti Zemljinog blizanca, planet izvan našeg Sunčevog sistema koji ima klimu poput naše s potencijalom da ugosti život. Ova vrsta istraživanja nalik je slagalici koja nema sliku koju bi mogli slijediti, kaže ona. Potrebna je saradnja da biste utvrdili kako se komadi međusobno uklapaju.

 

Žene su potrebne nauci

 

Alam se također nada da će nadahnuti ostale žene poput nje da joj se pridruže na ovom polju. “Nemam nijednog modela koji liči na mene ili ima preklapajući identitet sa mnom”, kaže ona. “Želim to biti i za druge djevojke koje imaju slično kulturno porijeklo.”

Statistički gledano, rodna ravnopravnost je bolja u astronomiji nego u drugim fizičkim naukama, „ali još uvijek nije velika“, kaže Alam. Njen program na Harvardu ima 52 studenta, a manje od polovine su žene. Uprkos toj nejednakosti, Alam ima nekoliko snažnih ženskih utjecaja u svom životu, od majke do njenog savjetnika za doktorsku tezu.

Iako se njeni određeni projekti mogu činiti ezoterični, ona insistira na tome da astronomija postoji za sve. “Postoji nešto tako ljudsko i tako prirodno da zuri u zvijezde i razmatra kosmos.”

PRIJEVODI

Prevela i priredila: Maksuda Muratović

Glas islama 302, strana 18