Mešihat i CHR Hajrat sprovode humanitarnu akciju

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao je da je Islamska zajednica obavila određene neophodne radnje  prema uputstvima koje su dobili od Rijaseta IZ-e u BiH.

Shodno tome formiran je Krizni štab pri Mešihatu. Muftija Dudić je naglasio da je održan niz sastanaka sa uposlenicima, rukovodiocima ustanova Islamske zajednice, kao i sa imamima, gdje su svima data uputstva o ponašanju u ovoj vanrednoj situaciji.

Istakao je da je Islamska zajednica u potpunosti spremno ušla u ovo iskušenje i da su sve kapacitete kojima raspolažu stavili na raspolaganje svojim vjernicima, sa posebnim akcentom na humanitarni rad.

Uposlenici Islamske zajednice svakodnevno rade na provođenju humanitarnih akcija, odnosno prikupljanju namirnica koje će preko CHR Hajrata biti distribuirane onima kojima je to najpotrebnije.
Mešihat je, 20.03.2020. godine, donio odluku da se do daljnjeg neće obavljati džuma i ostali namazi u džamijama, jedino će se čuti ezani. Predsjednik Mešihata je pozvao sve pripadnike islama da poštuju odluke Islamske zajednice i mjere koje su donijete u borbi protiv COVID-19.