Muftija Dudić dao podršku projektu nastave na daljinu na bosanskom jeziku

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 01.04.2020. godine, posjetio je Sandžak televiziju i tom prilikom se upoznao sa funkcionisanjem i realizacijom projekta nastave na daljinu za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, a prema planovima i programima obrazovnog sistema u Republici Srbiji, koji se realizira u saradnji sa Maticom bošnjačkom i Ministarstvom prosvjete.

Muftija Dudić je istakao je ovaj projekat od izuzetnog značaja, te da je od civilizacijske vrijednosti.

“Pripala mi je čast da u ime Islamske zajednice posjetim ovaj projekat i da se svima vama najtoplije zahvalim. Svjestan sam da činite stvari koje su od izuzetnog značaja, te da ste svjesni vaše uloge, posebno u današnje vrijeme. Organizirati nastavu na ovaj način za učenike osnovne i srednje škole nimalo nije lak projekat, ali imajući u vidu potencijale sa kojima se raspolaže, svjestan sam i siguran da ćete vi, kao i sve što ste ranije činili, ovaj projekat iznijeti na ponos svih nas Bošnjaka. Želim da vam čestitam, da vam se zahvalim, čineći dovu Allahu dž.š. da posebno u ovim turbulentnim vremenima, sa mnogo izazova i iskušenja, sačuva vas i vaše porodice. Budite ubijeđeni kada sve ovo prođe vi ćete biti najveći heroji, vi ćete se ponositi, a svakako i mi koji pored malih ekrana svakoga dana imamo prilike da uživamo u ljepotama onoga što nam vi priređujete. Mi se ponosimo vama“ – istakao muftija Dudić.

Naglasio je da je Sandžak televizija realizacijom ovog projekta položila težak ispit.

„Bez obzira kako ko ovo shvatio, ali sam u prilici da svakodnevno posmatram i pratim neke druge medijske kuće u zemlji i okruženju, kako to oni realiziraju. Hoću da vam kažem da ste najbolji i da ste najoriginalniji. Zato budite ponosni, jer ovo je projkat od izuzetnog značaja i televizija Sandžak je i ovog puta položila ispit kako je to i uvijek do sada bilo. Neki drugi nisu smjeli da se usude na ovaj korak i da pokrenu ovaj projekat. Televizija Sandžak sa Maticom bošnjačkom, svakako uz podršku Ministarstva prosvjete, odlučili ste se da zajedno ovo odradite i želim da vam čestitam. Svakako, nemojte očekivati kada radite neke krupne i velike stvari da će vas svi hvaliti. Očekujte od nekih da će vas i kritikovati, ali to je dobro, jer kada vas loši ljudi budu hvalili, onda se zapitajte gdje ste pobrkali i pogriješili. Imao sam potrebu u ovom mubarek danu i mubarek mjesecu Ševalu, kada iščekujemo doček mjeseca Ramazana, da vas posjetim i da vam se u ime Islamske zajednice najtoplije zahvalim.“

Predsjednik Mešihata je poručio svima da trebaju iskoristiti ovu blagodat, te da slobodno vrijeme upotpune prateći sa svojom djecom ovaj projekat pored malih ekrana.