Održano zasjedanje Sabora IZ-e u BiH

U Sarajevu je, 27.06.2020. godine održano redovno zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini.

Na početku prva tačke dnevnog reda prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović koji je govorio u doprinosu Islamske zajednice u saniranju posljedica nastalih pandemijom COVID-19, ukazavši i na određene izazove sa kojima se Islamska zajednica suočava.

Prisutnim sabornicima obratio se i sabornik iz Islamske zajednice u Srbiji dr. Admir Muratović koji je prenio selame od muftije dr. Mevlud ef. Dudića i ovaj najviši predstavnički dom muslimana izvijestio o svemu što je Mešihat poduzeo i poduzima na polju preventive i saniranja posljedica pandemije.

Dr. Muratović je izrazio ponos da je Islamska zajednica sa svojim kapacitetima uspjela biti općim servisom svojim vjernicina, ali i svim drugim ljudima na prostoru Sandžaka i Srbije tokom trajanja prvog, ali i ovog drugog talasa virusa.

Prof. Muratović je prenio Reisu-l-ulemi zahvalnost rukovodstva, uposlenika i vjernika iz Sandžaka i Srbije zbog brige i pomoći koju je ponudio i dao u smislu podrške za prevazilaženje krize. Sabornik Muratović je izvijestio rukovodstvo Islamske zajednice i sabornike informacijom o proteklim izborima u Srbiji podijelivši sa prisutnima radosnu vijest da su dva sabornika iz Sandžaka, akademik Muamer Zukorlić i Samir Tandir, izabrani za poslanike u Parlamentu R. Srbije, kao i poseban ponos da je svršenica Medrese Gazi Isa-beg i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Misala Pramenković, također izabrana za poslanicu u srbijanskom Parlamentu, uz naglasak da su izbori u Sandžaku protekli u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi, što svjedoči o svijesti svih učesnika procesa.

Na kraju je u dovi posebno tretirano stanje muslimana u Novom Pazaru i Sandžaku, uz selame koje je predsjednik Sabora, gospodin Safet Softić, uputio muslimanima Sandžaka.

Nakon Sabora na inicijativu Reisu-l-uleme došlo je do susreta sa dr. Muratovićem, gdje je uvaženi reis Kavazović tražio posebnu informaciju o stanju u Sandžaku i obećao punu moralnu i materijalnu podršku, našta smo mu posebno zahvalni moleći Gospodara svjetova da ga obilato nagradi.