Centralna hutba povodom mjeseca rebiul-evvela

Današnja centralna hutba bila je posvećena Poslaniku Muhammedu a.s. povodom mjeseca rebiul-evvela koju objavljujemo u cijelosti:

Iskrena zahvala Uzvišenom Gospodaru, a najljepši salevati i selami na Allahovog miljenika, posljednjeg Božijeg poslanika, Muahammeda a.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana, amin, ya Rabbe-l-alemin.

Poštovana braćo u islamu,

Mjesec je rebiu-l-ewwel 1442 h.g. Radujemo se jer je u ovom mjesecu rođen najodabraniji i najbolji Allahov rob, najbolji čovjek, Muhammed alejhisselam. U istom ovom mjesecu je, nakon 63 godine blagoslovljenog života, i preselio, pa iz toga uzimamo pouku da će svaki insan koji se rodi i smrt okusiti, a da je jedino Uzvišeni Allah Živi i Vječni koji nikad ne umire!

Radujemo se jer je u ovom mjesecu rođen Allahov miljenik a.s., koji je uzrok naše upute, uz Allahovu dozvolu i milost. Zato je naša obaveza da ga volimo više od svojih roditelja, djece i cijele porodice, pa i od samih sebe, jer ako nije tako, to je prvi znak slabosti našeg imana.

Jedne prilike dolazi jedan ashab kod Resulullaha a.s. i plačući kaže: „Samo kad pomislim da u Džennetu nećemo biti zajedno, jer ti si Allahov miljenik i bit ćeš na najvećim džennetskim perivojima, a ja, ako i uđem u Džennet, bit ću daleko od tebe.“  Tada Uzvišeni objavi 69. ajet sure En-Nisaa:

 

وَمَن يطع اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا

“Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku bit će u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!”

A Poslanik a.s., liječnik srcâ, tada izreče veličanstvene riječi, zbog kojih se vrijedi žrtvovati: „Čovjek će biti (u Džennetu) sa onim koga voli…“

Zapitajmo se braćo: koliko mi volimo Allahovog Poslanika alejhisselam!?

Je li dovoljno samo reći da ga volimo, ako njegov sunnet ne slijedimo!? Je li dovoljno da u ovom mjesecu sjećanje na njega oživimo, a svakodnevno na stotine sunneta i njegovih savjeta zanemarimo!?

Je li islamski da plačemo za porušenom Sirijom i milionima koje ubijaju širom svijeta, a naše rodbinske veze pokidane, naši međusobni odnosi neiskreni, naše muslimanske porodice u rasulu zbog nemorala, alkohola, kocke, droge itd.!?

Žalimo siromašne i gladne muslimanima širom svijeta, a naše duše gladne i žedne iskrenog imana, čeznu za istinskim moralnim vrijednostima i borbom za pravdu! Uzvišeni Kaže:

 

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – A Allah prašta i Samilostan je.” (Ali-Imran, 31)

Resulullah a.s. nas poučava, pa kaže: “Doista Allah ne gleda u vaš izgled i vanjštinu, nego gleda u vaša srca i vaša djela.”

Dobrim prethodnicima bilo je draže pomoći bratu muslimanu, nego mjesec dana provesti u i'tikafu u Poslanikovoj džamiji. Mi žudimo za Mekkom i Medinom, ponosimo se svojim izgledom, dužinom naše brade ili pantalona, a puna nam srca zlobe, pakosti, mržnje i zavisti prema braći muslimanima, sa kojima se u mišljenju, po običnom pitanju, ne slažemo. Nismo spremni oprostiti jedni drugima, a nadamo se i očekujemo oprost od Uzvišenog Allaha i ljudi za sve grijehe koje učinimo. Za to ne nalazimo nikakvo pravdanje u Sunnetu. Naprotiv, Poslanik a.s. nije mrzio, opraštao je, bio milostiv, u njegovom srcu nije bilo zlobe ni zavisti prema bratu vjerniku niti bilo kojem čovjeku, prezirao je samo grijehe koje su činili, a volio ljude i molio se Allahu za njih, da ih uputi i popravi.

Testiraj sebe, jednostavno i lahko. Na trenutak zatvori oči i zamisli da ti u zijaret dolazi Allahov Poslanik alejhisselam. Da li bi bio spreman da ga ugostiš, a da se ne zastidiš zbog svojih postupaka ili ponašanja tvoje porodice!?

Nakon bitke na Uhudu, jednoj ashabijki javiše da su joj poginuli otac, suprug i brat. Međutim, ona je postojano stajala pored puta i željno iščekivala da vidi Miljenika alejhisselama. Kada ga je ugledala, uzviknula je: “Doista, sa tobom svako iskušenje se lahko podnosi!”

Omer ibn Hattab r.a. je “raspravljao” sa svojom dušom, zašto bi trebao voljeti Poslanika a.s. više i od sebe, pa reče: “Ovaj čovjek je sebeb moje upute, a ja i moja duša ne bi znali za Pravi put, zato ga trebam voljeti više od sebe! Ako i uđem u Džennet, bit ću na nekom nižem katu, ali ako njega volim, bit ću sa njim u Firdewsu, zato ga više volim i od sebe“ – mudro zaključi Omer r.a.

Dragi brate, nemoj dozvoliti da te u ljubavi prema Poslaniku alejhisselam pretekne palmin panj koji je jecao zbog toga što Miljenik više ne drži hutbe na njemu!

Nemoj da te pretekne i medinski kamen koji je selam Resulullahu nazivao!

Nemoj dopustiti da na Sudnjem danu dođeš do izvora Kewser, gdje Vjerovjesnik a.s. na Sudnjem danu napaja svoje sljedbenike i da te meleki otrgnu iz njegovog okrilja, a Miljenik te prati pogledom kako te odvode i čuje se glas: “Ti ne znaš, Muhammede, šta je on sve poslije tvoje smrti radio!

On žudi za nama i ahbabima (voljenim) nas naziva, a mi za njega ne marimo i u grijehu tonemo.

Dolazi ashab kod Poslanika a.s. i pita ga koliko da izdvoji vremena za donošenje salevata. Da li trećinu, polovinu ili sve svoje dove i potrebe da pretoči u salevate. A Poslanik a.s. odgovara: „Ako tako učiniš, Allah će ti tvoje dove uslišati.“ Uzvišeni Allah kaže:

 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“Allah i meleki Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i selame mu šaljite!” (Al-Ahzaab, 56)

Poslanik a.s. je rekao: „ Ko donese na mene jedan salevat, Allah na njega donese deset salavata, upiše mu deset dobrih djela i umanji deset grijeha.“ „Meleki neprestano donose salevat na onog koji donosi na mene salevat, pa neka to rob umanji ili uveća.“

Ibn Omer prenosi da je Poslanik a.s. rekao: „Ukrasite vaša sijela učenjem salevata meni. Uistinu će vam vaši salevati proučeni meni biti nur (svjetlost) na Sudnjem danu!“

Naši salevati na Allahovog miljenika donose mnoge koristi: pokoravamo se Allahovoj naredbi, uzrokuju blizinu sa Poslanikom na Sudnjem danu, uvećavaju se sevabi, a smanjuju grijesi, otklanjaju škrtost iz naših srca, donose bereket i Allahovu milost, približavaju nas Džennetu, donose ljubav Poslanika a.s. prema nama i njegov šefa'at na Sudnjem danu i mnoga druga dobra ovog i budućeg svijeta.

Svi poslanici će na Sudnjem danu moliti za sopstveni spas, a jedino će naš Miljenik govoriti: „Ummetii, ummetii (moji sljedbenici, moji sljedbenici)!“

Molimo Allaha da nam poveća ljubav prema Poslaniku a.s., da nam pomogne da se na njega ugledamo i budemo iskreni u slijeđenju njegovog Sunneta. Molimo Njega Uzvišenog da nas i naše porodice sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti i bude Milostiv prema nama na Sudnjem danu! Amin!