U Sarajevu održan okrugli sto “Islamska zajednica i javnost”

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu okrugli sto “Islamska zajednica i javnost”, s ciljem sagledavanja odnosa Islamske zajednice prema javnosti i opće javnosti prema Islamskoj zajednici. Suorganizator ovog događaja je Media centar Islamske zajednice.
Okrugli sto je također održan u znaku obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.
U svojstvu izaslanika muftije dr. Mevlud ef. Dudića, okruglom stolu je prisustvovao direktor Media centra Islamske zajednice u Srbiji Salahudin Fetić, koji je uzeo aktivno učešće u diskusiji.
Učesnici okruglog stola analizirali su teološke, političke i etičke aspekte razumijevanja pojma javnosti, prisutnost religije u javnom prostoru i odgovornost IZ prema pripadnicima IZ i društvenoj javnosti.
– Ulemi i Islamskoj zajednici nije dovoljno imati angažirani govor ili pisanje o onome što predstavljaju, nego je od presudne važnosti da li je taj govor o vjeri ispravno percipiran, adekvatno prihvaćen i da li ga naša javnost prihvata s uvjerenjem da rješava njene životne dileme i liječi moralne bolesti – poručio je ovom prilikom reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obraćajući se učesnicima okruglog stola.
Uvodničari na okruglom stolu bili su: direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić, mr. Meho Šljivo, šef  Odjela za  hatabet u Upravi za vjerske poslove, muftija zenički hfz.dr. Mevludin Dizdarević, izvršni direktor programa Media centra Nedim Hrbat, novinar “Preporoda” Elvedin Subašić, šef Odjela za visoko obrazovanje prof.dr. Ekrem Tucaković, te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus.
Nakon uvodnih izlaganja održana je diskusija tokom koje su učesnici okruglog stola iznijeli brojna opažanja na djelovanje Islamske zajednice prema javnosti i prijedloge za konkretna rješenja koja bi mogla biti primjenljiva ulogu, razvoj i rad Media centra u tom procesu.
Direktor Fetić je prenio selame prisutnima od muftije dr. Dudića, te istakao posebo važnost aktivnog sudjelovanja Islamske zajednice na svim nivoima na novim medijima i društvenim mrežama koje sve više agresivno zaokupiraju pažnju širih masa a posebno omladine.
Okrugli sto je održan uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.
(Preporod.info)