Dr. Pramenković pozvala na prekid diskriminacije – Učenici Medrese jedini nemaju pravo na dječiji dodatak

Izbor sudija koji stupaju na važnu funkciju mnogo ih obavezuje pogotovo što dužnost preuzimaju u gradovima i mjestima čiju strukturu sudstva generalno ne poznaju mnogi narodni poslanici.

Željela bih da buduće sudije imaju pred sobom da je pitanje sudstva i funcije sudija jako značajno i jako odgovorno i da ovu funkciju trebaju obavljati odgovorno, pošteno, u interesu građana, u interesu onih kojima zapravo i sude, ističe dr. Misala Pramenković narodna poslanica u Skupštini RS.

Nezavisno, pravično sudstvo oslobođeno korupcije preduslov je demokratskog društva. Dobar je, kaže, pokazatelj demokratskog kapaciteta jedne države.

Ne bih se složila s kolegama da danas ovdje ne treba naširoko govoriti o sudstvu. To je važno pitanje i konsekvence toga, pozitivne ili negativne, najviše osjećaju građani. Imali smo prilike čuti i ranije od poslanika SPP-a o stanju u sudstvu konkretno na teritoriji Sandžaka, u Novom Pazaru, problemima s kojim se građani najviše susreću. Mi kao direktno birani od strane građana imamo obavezu da prenesemo s čim se svi oni koji dođu da zatraže pravdu pred ovim časnim institucijama nekada vrlo neprijatno osjete, kaže dr. Pramenković

Ističe da treba govoriti o problemima u sudstvu a prije svega raditi na njihovom rješavanju.

– Svaka informacija koja dođe trebala bi biti iskorištena na najbolji način uz adekvatnu reakciju kako bi građani imali povjerenja u institucije za koje se nekad ispostavi uz činjenicu da ih pojedini ljudi predstavljaju i možda na jedan neadekvatan način i poljuljaju povjerenje građana u same institucije.

Na tragu pravde i pravičnosti i svega što znači jedan nediskriminatorski odnos ukazuje na, kako kaže, važnu činjenicu, a tiče se ostvarenja prava na dječiji dodatak učenika i učenica Medrese Gazi Isa-beg.

Medresa je srednja škola koja djeluje u sklopu Islamske zajednice u Srbiji. Pune dvije godine njeni učenici diskriminisani po ne znam kojem osnovu, da li pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici ili narodu ali oni i njihovi roditelji nemaju pravo na dječiji dodatak kao svi ostali srednjoškolci. Mislim da taj problem nemaju učenici pri drugim vjerskim zajednicama i svakako se slažem s tim i smatram da toga ne treba biti ali bih željela iskoristiti utjecaj i poziciju narodne poslanice da ukažem na ovaj diskriminatorski odnos, naglašava dr. Misala Pramenković narodna poslanica u Skupštini RS.

Na ovaj način se, upozorava, Medresa vraća u status kojeg je imala za vrijeme komunizma  koje se, ističe, ne pamti po pozitivnim efektima u pogledu ostvarivanja određenih prava. Apeluje na Minsitarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i Ministarstvo pravde da reagiraju. Podsjeća da je i u prethodnom sazivu traženo i da je obećano regulisanje ovog pitanja, ali do toga, kaže, nije došlo.

Izvor: SANA