Upriličena sjednica Mešihata i iftar u Beogradu

U četvrtak, 22.04.2021, 10. Ramazana 1442. h.g, u prostorijama Islamskog centra u Beogradu održana je ramazanska sjednica Mešihata.

Na sjednici su članovi Mešihata podnijeli izvještaj sa terena o aktivnostima tokom prve trećine mjeseca ramazana, sa osvrtom na organiziranje vjerskih aktivnosti po džematima, kao i stanje po pitanju sa korona virusom. Takođe je naglašena potreba jačanja humanitarnog djelovanja tokom ramazana, što je jedan od zaključaka sa predramazanske sjednice Mešihata, koje je otpočelo tokom prve trećine ramazana, gdje je do sada podijeljen značajan broj humantiranih ramazanskih paketa na prostoru beogradsko-novosadskog muftijstva, te započeta priprema za podjelu na ostalom prostoru Islamske zajednice.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić je naglasio potrebu da imami budu sa svojim džemetlijama, prate stanje na terenu i predlažu korake i aktivnosti koje je potrebno realizirati, kako bi se održalo stabilno stanje i spriječila eskalacija zaraze.

Donijet je niz odluka koje je potrebno realizirati do kraja ramazana sa nivoa Mešihata, Vjersko-prosvjetne službe i medžlisa kako bi se ojačalo institucionalno djelovanje zajednice na terenu, posebno po pitanju sprovođenja akcija zekata i sadekatu-l-fitra, u cilju sprječavanja zloupotreba po tom pitanju od strane paravjerskih i tzv. humanitarnih organizacija, koje duži niz godina pokušavaju ovu akciju IZ-e ugroziti i lično iskoristiti.

Nakon sjednice Mešihata upriličen je iftar u Klubu narodnih poslanika, kojem su pored članova i predsjednika Mešihata prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine R. Srbije, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, pomoćnik direktora Uprave sa saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicima dr. Ferid Bulić, kao i glavni imam Islamskog centra i predsjednik Medzlisa IZ-e u Beogradu.

Informativna služba