Dan pobjede na Bedru

17. ramazana, druge godine po Hidžri, dogodila se prva velika bitka i ostvarena je najveća pobjeda u historiji islama na Bedru, mjestu udaljenom 135 km od grada Medine.

Vojska Poslanika a.s. je u toj bitci brojala 314, dok je sa druge strane vojska idolopoklonika Meke imala 1.300 vojnika. Iako brojno slabija, vojska Allahovog Poslanika, koju je on predvodio, uz Allahovu pomoć porazila je neprijatelje i ostvarila najveću pobjedu.

O tom događaju Uzvišeni kaže: „Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da bi ste bili zahvalni.” (Ali-Imran, 123) A razlog pobjede, kako Uzvišeni naglašava, jeste Njegova milost prema vjernicima: „To je Allah učinio da vas obraduje i pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga.“ (Ali Imran, 126)

Pobjeda u bitci na Bedru potvrda je da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i jedinstvo muslimana, shodno riječima Uzvišenog, koji kaže: „Koliko su puta malobrojne skupine, Allahovom voljom, pobijedile mnogobrojne! A Allah je na strani strpljivih.“ (El-Bekare, 249)

Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote, pravo na postojanje, slobodu vjere, na život, imovinu itd.

Pobjedu na Bedru treba razumjeti i kao pobjedu nad samim sobom i različitim porivima koji čovjeka vode u grijeh i neposlušnost Stvoritelju, čime ga udaljavaju od Allahove milosti. Post kao ibadet pomaže nam se discipliniramo, da stavimo pod kontrolu naše porive, strasti, loše navike, osobine, u cilju poboljšanja općeg ambijenta življenja. Ramazan nam pomaže da ambijent oko nas osvježimo i očistimo, da se duhovno uzdignemo i da se međusobno zbližimo. To je smisao zajedničkih iftara, mukabela, naših namaza u džematu, zekata, sadekatu-l-fitra itd.

Za ostvarenje bedranske pobjede u našim životima potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik a.s. u noći Bedra obraćajući se Allahu dž.š. sljedećom dovom:

“Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati.”

Neka nam Bedr i njegove poruke budu lekcija koje ćemo se uvijek sjećati, jer se nakon samo 13 mjeseci desila bitka na Uhudu, gdje je pobjeda pretvorena u poraz, a razlog je zanemarivanje naredbe Poslanika a.s. i pohlepa za dunjalukom.

Lejletu-Bedr – noć Bedra nastupa zalaskom sunca 16. dana ramazana, tj. u srijedu 28. aprila 2021. godine.

Vjersko-prosvjetna služba