Muftija Dudić održao hutbu u Arap džamiji

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, održao je 15.10.2021. godine, hutbu i predvodio džumu-namaz u prepunoj  čaršijskoj Arap-džamiji u Novom Pazaru.

Muftija je u  hutbi, između ostalog, istakao značaj i vrijednost mjeseca rebiul-evvela, jer je u njemu rođen Allahov poslanik s.a.v.s. i podsjetio prisutne vjernike na važnost i obavezu poštovanja Allahovog Poslanika i njegovog časnog sunneta. On, Resulullah,  je vjernicima, kako veli Kur’an a.š.,‘’najljepši uzor’’ i stoga je naša obaveza da poznajemo,volimo i slijedimo njegov put, a u duhu kur’ansko-hadiskog poimanja i naše lijepe tradicije koju su baštinile vjerničke generacije prije nas.

Na kraju ove inspirativne i poučne hutbe, muftija Dudić je poručio vjernicima, da danas slijeđenje i poštovanje Poslanikovog suneta i njegove prakse, nema ništa manju vrijednost od one koju su imali časni ashabi koji su bili njegovi savremenici, jer ga i  mi volimo i poštujemo, unatoč tome što ga nijesmo živog vidjeli.