Predsjednik Mešihata na svečanosti povodom Dana Sandžaka

U organizaciji Matice bošnjačke, na Fakultetu za islamske studije, 20.11.2021. godine, održana je promocija Amaneta – jubilarnog Glasnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Ljetopisa – naučnog časopisa Matice bošnjačke.

Na ovom promotivnom skupu u povodu Dana Sandžaka, po prvi put bez rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, govorili su predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija, potpredsjednik BANU akademik Šerbo Rastoder, akademik Fatmir Bači, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić. 

U svom obraćanju, u prepunom amfiteatru FIS-a, između ostalog, predsjednik Mešihata je pozvao na bošnjačko jedinstvo sve Bošnjake, naročito političare, bez obzira kojoj stranci pripadali, što je bio san rahmetli Muftije rekavši: „Evo moje pružene ruke svim vjernicima političarima, da postignemo opće pomirenje, da Dan Sandžaka bude Dan pomirenja Bošnjaka. Bujrum braćo.“ 

Također, pozvao je one koji su napustili i izdali Islamsku zajednicu da se vrate u njeno okrilje jer parazajednicu koju su formirali nikada nećemo priznati zato što nema šerijatski legitimitet i nastala je na razbijanju jedinstva muslimana.

Moderator ovog naučnog skupa bio je dr. Jahja Fehratović koji je zajedno sa akademikom Zukorlićem radio na ova dva naučna djela.

Interesovanje je bilo veliko da je i pored prepunog amfiteatra i čitaonice FIS-a veliki broj ljudi stajao u hodnicima Fakulteta u želji da prati izlaganja eminentnih učesnika ovog skupa.