Otišao je, a nismo se poselamili

Prije par dana, najimpozantnija ličnost islama u Srbiji, Muamer Zukorlić, preselio je na bolji svijet, što je izazvalo veliki nemir u svim muslimanskim sredinama u regiji, naročito u Srbiji, ili njegovom Sandžaku.
Bivši sandžački muftija, imam, intelektualac, akademik, političar i rijedak islamski lider našeg vremena, Muamer Zukorlić, predao je dušu Stvoritelju Svega, sa 51 godinu starosti. Molimo Allaha da mu se smiluje i da ga učini od stanovnika Dženneta.
Rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina, gdje je završio osnovnu školu, nakon koje je upisao Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.
Univerzitetsko obrazovanje je nastavio u Konstantini u Alžiru, smjer Usuli-fikh, a postdiplomske studije je završio na Univerzitetu Džinan u Tripoliju u Libanu.
Bio je predavač u Gazi Isa-begovoj medresi u Novom Pazaru, predavač na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Novom Pazaru, bio je i prvi dekan ove akademije koja je 2001. godine prerasla u Fakultet za islamske studije, kao i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.
Vodio je veoma dinamičan i bogat život na vjerskom, kulturnom, društvenom i političkom polju. Postigao je izvanredne rezultate u pogledu afirmacije islamskih vrijednosti, interesa bošnjačkog naroda i očuvanja muslimanske zajednice u Sandžaku i Srbiji.
Bio je inicijator osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke kulturne zajednice i političke partije Stranka pravde i pomirenja.
Iako se suočavao sa raznim izazovima i provokacijama, bio je uzdignute glave, otvoren i hrabar kada je bilo u pitanju isticanje islamskih vrijednosti, iznošenje svog mišljenja i interesa bošnjačkog naroda.
Kada god je bio pozvan u debatne emisije na pojedinim TV kućama u Srbiji, imao je hrabrost da otvoreno kritikuje promociju nemorala, koja se sprovodi kroz emisije tipa „rijalitija“, te je govorio da dozvoljavanje nemorala i indiferentan stav prema ovim pojavama može uništiti jedan narod ili državu. Zbog toga, njegova smrt nije dotakla samo srca njegovog bošnjačkog naroda, muslimana Balkana, već i mnogih nemuslimana koji žive na Balkanu i koji su imali priliku da prate njegove debate i govore.
U životu jedne zajednice najtragičnija smrt je smrt velikana tog naroda, koji je svojoj zajednici i čitavom ljudskom rodu dao novi život, koji je bio istinski graditelj i dobar učitelj, vođa neospornih intelektualnih i moralnih vrijednosti, koji je svom narodu ulijevao energiju, sigurnost i nadu, onaj koji je podučavao da čovjek koji vjeruje u Allaha nema pravo da hoda zemljom nadmeno i da treba biti moralan i ponosan, ali nikada uobražen; treba biti hrabar, ali nikada tiranin; treba biti skroman, ali nikada podcijenjen; povjerljiv i pravedan, ali nikada varalica i nepravedan; da tokom čitavog svog života treba raditi da svijet oko sebe učini boljim, ljepšim, naprednijim, sigurnijim i sretnijim mjestom.
Da, svaka će duša okusiti smrt i svi ćemo napustiti ovaj svijet, ali za razliku od napuštanja ovog svijeta tirana, nepravednih, kriminalaca, čijem se odlasku ljudi raduju i osjećaju sigurnijim, smrt dobrih ljudi, onih koji su služili svome narodu i čitavom društvu, padne teže i tužnije.
Neka se Allah smiluje svim ljudima koji su svijet oko sebe uljepšavali svojim besmrtnim djelima i neka im mezar bude mjesto u kojem će očekivati dobre vijesti od Svemilosnog Allaha, a ovome se iskreno nadamo našem bratu, velikom Muftiji i Mudžahidu koji je to bio sve do svog posljednjeg daha, dr. Muameru Zukorliću.
Neka se Allah smiluje rahmetli Muftiji i neka ga nagradi za sve ono što je učinio za vjeru islam i za svoj narod, neka mu njegov mezar učini od džennetskih bašti, neka on bude primjer svim vođama naših vjerskih institucija kako se treba boriti na vjeru i vatan, u svako vrijeme i u svakome mjestu.
Neka bude dobar podsjetnik za sve one ljude koji:
„…obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje;
I oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše;
I oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka najljepše prebivalište,
Edenski vrtovi u koje će ući oni, i roditelji njihovi, i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata:
– Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!“
(Er-Ra’d: 2-25)

Piše:Bekir-ef. Halimi

Glas islama 315, decembar 2021.

Rubrika:Tema broja