RAMAZAN – MJESEC OPROSTA I POBJEDE

Hvala Allahu Uzvišenom na blagodati imana, na bereketu islama, na ljepoti Ramazana, na daru posta, na radosti iftara i svim drugim blagodatima, koje ako bismo brojali ne bi uspjeli pobrojati.

Hvala Milostivom Dobročinitelju koji je preko Svog Miljenika Muhammeda a.s. objavio Kur'an u mjesecu Ramazanu, da bude uputa čovječanstvu i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

Salavate i selame donosimo na Allahovog Miljenika, odabranog Poslanika, našeg najljepšeg uzora Muhammeda s.a.v.s., njegovu porodicu, ashabe i sve časne i čestite vjernike koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Poštovana braćo

U četrnaestom smo danu mjeseca Ramazana, a to znači da smo na polovini blagoslovljenog mjeseca, te da nam je preostala druga polovina u kojoj naše ramazanske ibadete moramo pojačati, jer nam u njoj Uzvišeni Gospodar nudi Svoj oprost, zaštitu i spas od džehennemske vatre.

Pred nama je sedamnaesti dan Ramazana, koji nas iznova podsjeća na veliku pobjedu na Bedru, koju je Allah Uzvišeni darovao Svom Miljeniku a.s. i njegovim iskrenim ashabima kao nagradu za strpljivost, a ujedno i kao ohrabrenje i radost, da bi svi ljudi do Sudnjeg dana shvatili da je Allahova pomoć i pobjeda blizu, da ona zavisi od Allahove milosti, a ne od snage i brojnosti, shodno riječima Uzvišenog: „To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnog i Mudrog.“ (Ali Imran, 126) i „Koliko je malobrojnih skupina, Allahovom voljom, pobijedilo mnogobrojne! Jer Allah je na strani strpljivih.“  (El-Bekare, 249)

Pobjeda na Bedru nam poručuje da zajednica koja vjeruje u Allaha i iskreno se bori, koja ulaže trud i spremna je na žrtvu, koja ima cilj i oslanja se na Allaha, bit će obradovana pobjedom, bez obzira na broj njenih članova. Bedr nas uči i da vođa koji se savjetuje sa svojim članovima i ne podcjenjuje ih svoju zajednicu vodi putem pobjede.

Pred nama je i dvadeseti dan Ramazana, koji nas podsjeća i potvrđuje da Allah Uzvišeni nakon poteškoće i iskušenja, nakon nepokolebljivosti i strpljenja u podnošenju Allahove odredbe, daje olakšanje. U ovom danu se Muhammed a.s. sa svojim ashabima, osme godine po Hidžri, vratio u Meku kao oslobodilac i pobjednik, nakon što su ga iz nje mušrici protjerali. Dok je rušio kipove postavljene oko Kabe učio je kur'anski ajet: „I reci: – Došla je istina i propala laž! Doista će laž propasti.“ (El-Isra, 81)

Poštovani vjernici. Pred nama su dani i'tikafa i Kadarska noć u kojoj je počelo objavljivanje Kur'an-i-Kerima. Blagoslovljena noć, vrjednija od hiljadu mjeseci, u kojoj nas po Allahovoj odredbi meleki okružuju, u kojoj je spas svima onima koji se Njemu obraćaju i od Njega oprost, pomoć i spas traže.

Pred nama su dani Ramazana koje muslimani širom svijeta, pa i mi Bošnjaci Sandžaka i šire, pored ibadeta posta, namaza, učenja Kur'ana, zikra, dove i zajedničkih iftra, koristimo za izdvajanje zekata na svoj imetak, čisteći ga i želeći blagoslov i zaštitu našeg Silnog Gospodara, te davanje sadekatu-l-fitra, kako bi se naš post čist uzdigao prema Milostivom Gospodaru. Nastojmo ove ibadete ispravno razumjeti i na propisani način izvršiti, nemojmo sa njihovim izvršavanjem kalkulisati. Ojačajmo kroz njih našu zajednicu, jer jaka zajednica jeste garant našeg opstanka i bolje budućnosti na svakom polju i sa takvom zajednicom možemo nastaviti ostvarivati naše nove uspjehe.

Poštovani braćo

Ramazan je mjesec ummeta našeg Poslanika, u kojem je Allah dž.š. Svom Miljeniku i iskrenim vjernicima darovao mnoge pobjede, a najveća pobjeda koju svako od nas u svom vremenu može ostvariti jeste pobjeda nad samim sobom, to jest stavljanje pod kontrolu naših strasti i nagona koji nas tjeraju na grijeh, koji nas navode na nepokornost Uzvišenom Gospodaru, koji nas udaljavaju od Allaha i Njegove milosti i koji naš život na ovome svijetu čine teškim, turobnim i nesretnim. To nam potvrđuju riječi Allahovog Poslanika koje je izrekao prilikom povratka sa Bedra: „Vratili smo se iz male bitke u veliku. To je bitka s nama samima, s našim slabostima.“

Ramazan nam nudi priliku da kroz post i druge ibadete očistimo i ojačamo našu dušu, kako bi bila u stanju da obuzda brojne nagone i strasti našega tijela, te da izgradimo kompletnu moralnu ličnost i zajednicu, čija snaga će biti presudna na putu ostvarivanja individualne i kolektivne pobjede.

Ramazanski dani nezaustavljivo prolaze i izmiču nam, oni nikoga ne čekaju. Budimo svjesni prolaznosti Ramazana i naših života na dunjaluku. Našim redovnim obavljanjem namaza održavajmo i jačajmo našu vezu sa Gospodarom, koja će nas spriječiti od grijeha. Našim postom ojačajmo naš karakter, međusobnu ljubav, solidarnost, dobročinstvo, strpljivost i poboljšajmo naše zdravlje. Sadakatu-l-fitrom naš post očistimo. Sadakom ugasimo srdžbu Gospodara i tražimo lijek za naše duševne i tjelesne bolesti. Zekatom zahvalimo Gospodaru na daru halal imetka, osigurajmo ga i zaslužimo Božiji blagoslov, bez kojeg nećemo imati priliku uživati u njemu. Učenjem Kur'ana umirimo naša nemirna srca i osvijetlimo naše domove. Zikrom, istigfarom i dovom približimo se našem Plemenitom Gospodaru, uvjereni da će nam On sve naše ibadete primiti i obećanu nagradu, Svoju milost, oprost i zaštitu od Džehennema darovati.

Gospodaru naš, Ti Koji mnogo praštaš i voliš opraštanje, molimo Te u ovom odabranom ramazanskom i džumanskom danu, smiluj nam se i oprosti naše grijehe. Podari nam snage da i mi jedni drugima oprostimo, te da međusobnu bratsku ljubav i bliskost osjetimo.

Milostivi Allahu, pokaži nam istinu istinom i podari snage da budemo njeni sljedbenici, sačuvaj nas smutnje i zaštiti iskušenja koja ne možemo podnijeti.

AMIN

Dr. Rešad ef. Plojović