Predsjednik Mešihata obišao radove na Altun alem džamiji

U srijedu, 10.08.2022. godine, predsjednik Mešihata i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić u pratnji muftije dr. Rešad ef. Plojovića, glavnog imama dr. Enver ef. Omerovića i direktora Medrese hfz. Adnan ef. Dupljaka posjetio je Altun alem džamiju na kojoj su započeli restauratorski radovi. Tom prilikom je arhitektica Džemila Eminović kazala da nakon što je obavljeno stručno utvrđivanje kupolnih stubova na ulaznom dijelu džamije, po dogovoru i uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, trenutno se odvijaju radovi na skidanju dograđene fasade na vanjskim zidovima džamije, koja je urađena devedesetih godina prošlog vijeka, čime je džamija izgubila raniji, izvorni izgled. Naglasila je također da se pomenuti radovi odvijaju sporo u cilju što manjih oštećenja izvornih materijala – cigle i kamena, od kojih su sagrađeni džamijski zidovi, nakon čijeg završetka će se pristupiti restauratorskim radovima na džamiji, koje će izvesti stručne ekipe.
Imam džamije Amar ef. Nuhambašić izrazio je svoju i džematsku radost da se otpočelo sa radovima i da se oni odvijaju planiranim intenzitetom, te da on kao imam daje svoj maksimum da bude na raspolaganju svima koji su na bilo koji način uključeni u restauraciju džamije.
Muftija Dudić je naglasio da je važno da se pomenuti radovi izvedu kvalitetno, a ne brzo, jer je posao restauracije džamije dug ove naše generacije, kojim će se ispraviti ono što je u ranijem vremenu, spletom različitih okolnosti, urađeno nestručno i Altun alem džamiji maksimalno vratiti izvorni izgled. Također, predsjednik Mešihata je pozvao sve one koji mogu pomoći, pojedince i institucije lokalnog, republičkog ili međunarodnog nivoa, da se posredstvom Islamske zajednice uključe u ovaj epohalni projekat i daju svoj doprinos, bilo da je riječ o novčanim prilozima, ili argumentiranim stručnim sugestijama i prijedlozima.