Hutba reisu-l-uleme dr. Huseina Kavazovića

Sarajevo, 24. mart 2023./2.ramazan 1444. god.

Hvala Allahu, Vladaru Sudnjega dana. Od Njega milost, oprost i uputu tražimo. Koga On uputi na pravi put taj je sretan, a koga u zabludi ostavi niko ga ne može iz nje izbaviti.

Nema drugog boga osim Allaha. Muhammed, a.s., Njegov je rob i poslanik. Allah ga je poslao s radosnom viješću i opomenom. Neka je blagoslov na njega i njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve vjernike koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Veliki je ovo dan našeg zajedništva, u kojem se okupljamo na džuma namazu. U njemu obnavljamo naš zavjet na pokornost Uzvišenome.

Danas se radujemo ramazanu, jer je u njemu Božija milost obilnija, oprost veći, a spasenje od vatre izvjesnije. To nam je obećao Muhammed, a.s., u znamenitom hadisu o trećinama ramazana.

Ramazan je prilika za svakog od nas da ubere plodove svoje pobožnosti, dobročinstva i strpljivog služenja zajednici vjernika. To je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj i pripremi svoju ahiretsku poputninu i ispuni je bogobojaznošću i dobrim djelima. To je ono što Uzvišeni od nas želi: predanost Njemu pobožnošću, dovama i postom i služenje zajednici djelima koja će koristiti ljudima.

Život koji nam je darovan sāmo je očitovanje beskrajne Božije ljubavi prema nama, Njegovim stvorenjima. Nemojmo nikada smetnuti s uma da je On baš nas odabrao, u nezamislivom broju drugih stvorenja, da Mu zahvalnost iskazujemo, slobodni, onako kako to dolikuje Njegovom biću i imenu.

Svako od nas, svaki muškarac i žena, svjesni su znakova Božije blizine u sebi i oko sebe. Svako od nas je svjestan da ga od Božije milosti može udaljiti samo njegovo prokletstvo. Potvrđuju nam to riječi Milostivog: A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada me zamoli. Zato neka oni pozivu mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu (El-Bekare, 186).

Usamljen je samo onaj čovjek koji ne želi Božiju blizinu, dok onaj koji se svojim skrušenim dovama obraća Stvoritelju ne može biti ni napušten niti usamljen. Allah, neka je uzvišeno Njegovo ime, uvijek se odazove našim dovama. Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela. Eto nam veličanstvene prilike da se odazovemo ovom pozivu našeg Gospodara, da živimo u okrilju milosti Njegove, da ištemo od Njega uputu, zdravlje, uspjeh na oba svijeta, snagu protiv dušmana, a samilost i mehko srce prema braći i prijateljima, da nas i naše najmilije sačuva smutnje i zavade…

Poslanik Muhammed, a.s., učio nas je da je vjera savjet, nasihat. Zato naš stil života i naše svakodnevno postupanje treba da budu u skladu s našom vjerom. Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu, u predanoj i iskrenoj pobožnosti, u brizi o sebi, svojima najmilijim i drugima s kojima živimo, u aktivnom doprinosu našoj zajednici i građenju njenih poluga…

Kao vjernici koji drže do Božije riječi, pozvani smo njegovati umjerenost u svemu, pozvani smo živjeti u miru sa sobom i s drugim ljudima, pozvani smo kloniti se grijeha i pretjerivanja svake vrste.

 

Draga braćo i sestre.

Post ramazana je jedan od stubova naše vjere, svojevrsna škola u kojoj se učimo strpljivosti u nedaćama i umjerenosti u obilju. Svemogući Allah nije nam ništa stavio u obavezu, a da u tome nije velika mudrost i korist za nas.

On kaže: O vjernici, propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas, da biste se grijeha klonili (El-Bekare, 183).

Sve nedaće kojima smo izloženi samo su otjelovljeni grijesi koje činimo prema Bogu, sebi i drugima. Propisujući nam post, kako to i stoji u časnome Kur'anu: Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispostite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete (El-Bekare, 185).

Post ima posebno mjesto u Božijem naumu, u vjeri. To je ibadet koji ljude prati od prvih vjerovjesnika, u njemu je lijek za dušu i štit od grijeha. Post oplemenjuje naše biće, razvija u duši samilost i strpljenje, budi u nama obamrla osjetila, pokreće ih i usmjerava k onom što je bolje i trajnije za nas. Postom čovjek čisti svoje namjere i dotjeruje svoja djela, u nadi da će ih tako čiste naći na Sudnjem danu, pred Allahom, dž.š.

U ramazanu je vrijeme posebno dragocjeno. Vrijednost svakog dobra se u ovom mjesecu uvećava, kako nas je o tome Vjerovjesnik obavijestio. Provedimo ovo vrijeme u ibadetu, i to u što više i što raznovrsnijih ibadeta.

Podsjećam sve nas, muslimane i muslimanke, da je ramazan najodabraniji mjesec u godini, da je u njemu objavljen Kur'an i da je u njemu noć bolja od hiljadu mjeseci.

Njegovo je vrijeme dragocjeno. Stoga se trebamo krajnje obazrivo odnositi prema njemu. Trebamo  se truditi i nastojati da ne povrijedimo njegovu svetost, ni u kući ni na ulici, niti ijednom riječju i ijednim postupkom. Neka nam posebno u ovim danima, ali i u svim drugim, bude vodilja Božija riječ, koju je On objavio u ramazanu.

Naučimo riječi Knjige i razmišljajmo o njihovom značenju. Prepustimo se Kur'anu; neka nam njegove riječi napajaju dušu. Kur'an će nas učiniti boljim i plemenitijim, a naš život će postati smisleniji i sadržajni.

 

Draga braćo i sestre.

Poslanik, a.s., skretao nam je pažnju u svakoj prilici na našu siromašnu braću i sestre, a posebno u ramazanu ta pažnja treba da bude velika a naše milosrđe izdašno. Ta briga je trajna obaveza vjernika. Onoga ko pomogne svom bratu i sestri Allah će sačuvati strahota Sudnjega dana.

Ovo je vrijeme u kojem dove upućujemo za Božiju milost prema svakom stradalniku u ratovima, poplavama i zemljotresima. Svaki od njih je u našem srcu i našoj dovi.

Molimo Allaha da omekša i oživi tvrda i mrtva srca onih koji nose ovozemaljsku odgovornost za sudbinu svijeta.

Molimo se za djecu u Siriji, Palestini, Jemenu i Ukrajini.

Prihvatimo odbačene i isključene iz našeg društva, pomozimo da osjete ljubav i samilost koja im se godinama uskraćuje. Neka svjetlo ramazana obasja i njihove napaćene duše u našim dovama i našem milosrđu.

Zamolimo, braćo i seste, milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti.

Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre.

Molimo Ga da nam oprosti grijehe i pogreške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima.

Gospodaru naš, primi od nas naš namaz, naš post, naš zekat i sadekatul-fitr i fidiju od bolesnih.

Allahu svemogući, povrati bolesnima zdravlje, a siromašnima povećaj opskrbu.

Olakšaj naše terate i utješi nas, i uputi nas Pravim putem.

Mi se uzdamo u Tvoju milost i Tvoj oprost.    Amin!