Vakufske kuhinje Islamske zajednice i ovog Ramazana obezbjeđuju besplatne iftare


Islamska zajednica u Srbiji posredstvom Centra za humanitarni rad “Hajrat” i Vakufskih kuhinja i ovog Ramazana u Sandžaku dijeli iftare za one koji su slabijeg materijalnog stanja.

U Vakufskoj kuhinji u Novom Pazaru upriličena je podjela iftara kojoj je prisustvovala ekipa Centra za humanitarni rad ”Hajrat”.

“U Vakufskim kuhinjama koje su raspoređene u 7 sandžačkih gradova, punih 14 godina hrani se preko 2000 korisnika. U toku mjeseca Ramazana mi smo fokus stavili na iftare, tako da naši korisnici nesmetano mogu biti i postači. U ovom mjesecu, zbog velike Božije milosti i zbog velikih Božijih bereketa, poveća se i broj donatora, te se tako i poboljša meni u našim Vakufskim kuhinjama. Ono što je bila intencija u samom otvaranju Vakufskih kuhinja prije 14 godina, to je i sada glavna intencija, a to jeste da u Sandžaku ne bude gladnih.”, istakla je Fatima Fejzović.

Korisnici ističu da im je ova kuhinja od velikog značaja jer da im nije nje, kako kažu, ne bi imali šta jesti za iftar.

“Od kako je ova kuhinja otvorena ja se hranim ovdje, to je velika pomoć meni i mojoj porodici. Uvijek je dobro došlo kad ima neko da vam pomogne. Jedino što ja mogu jeste da se zahvalim, sa željom da se rad kuhinje nastavi kako bi se i dalje pomagalo dsvim ljudima ali i meni.”

Vakufske kuhinje se primarno finansiraju iz Bejtu-l-mala, od sredstava prikupljenih od Zekata i Sadekaru-l-fitra.

Iz Centra se također zahvaljuju brojnim donatorima, kako onima iz Sandžaka, tako i diljem dijaspore.