511. generacija Medrese – Muftija poručio maturantima: Vi ste naš ponos!

U Domu kulture u Novom Pazaru večeras je upriličena svečana akademija 511. generacije maturanata Medrese „Gazi Isa-beg“, odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, izaslanik reisu-l-uleme i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH prof. dr. Dževad Hodžić sa saradnicima, zamjenik predsjednika Mešihata, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija preševski Ragmi ef. Destani, predsjednik Sabora i Upravnog odbora Medrese „Gazi Isa-beg“ dr. Enver ef. Gicić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić i pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić. Akademiji je prisustvovala i delegacija odjeljenja Medrese „Gazi Isa-beg“ u Preševu, predvođena Ismail ef. Halimijem kao i brojni drugi predstavnici društvenog i političkog života, ulema, imami, profesori i roditelji.

„33 godine je tačno kako smo osnovali medresu, kao i 33 zrna tespiha, bisera. 33 godine nije mali period, izrasli su veliki ljudi iz ove škole. Oni koji su prva generacija, oni su već ostarali. 30 godina je kako smo osnovali Mešihat i ova godina je u znaku obilježavanja Mešihata Islamske zajednice i 33 godine od kada je osnovana „Gazi Isa-beg“ medresa, ponos je to veliki. 16 godina je od agresije na Islamsku zajednicu, ne zaboravljamo ni jedan, ni drugi, ni treći datum. Islamska zajednica je uspravna i stabilna. Ovi maturanti su ponos sviju nas, ponos Islamske zajednice, ponos medrese, ponos čitavog naroda.“ – poručio je Muftija Dudić u svom obraćanju.

Direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta BiH prof. dr. Dževad Hodžić je u svom obraćanju istakao da Islamska zajednica postiže velike rezultate na svim poljima, a posebno na polju odgoja i obrazovanja. Prisutnima se obratio i pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić.

„Podučavanje i odgoj su dug i težak proces i put. Često obje skupine se umore na tom putu, oni koji podučavaju i oni koji se podučavaju, što je i normalno jer to je put za dženet, a svaka stvar ima svoj put, a olakšani put za dženet jeste traženje nauke, jeste odgoj i podučavanje. Ovakve svečanosti i skupovi su nešto što umor pretvara u slast, užitak i odmor i tako je i sa svim ibadetima. Nakon što se završi sa ibadetima, čovjek osjeti odmor, lahkoću, blagostanje i užitak koje nudi taj ibadet, a uistinu je ovo jedan od najboljih ibadeta, a kako i ne bi bio kad su nam prve riječi koje su nam objavljene, da učimo. Medresa je kod Bošnjaka bila nešto više od škole i kako dani prolaze mi se u to sve više uvjeravamo. Medresa je bila, ostala i ostaće stub našeg opstanka.“ – poručio je direktor Dupljak.

Nagradu predsjednika Mešihata za postignut izuzetan uspjeh, kako u nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima primila je Sumeja Hajrović, Sumeja Kujević i Imran Zukorlić, nagradu direktora medrese za odlične učenike primili su Velid Dedić, Muhamed Tosuni, Anida Smailagić, Aiša Rebronja, Dina Mekić, Adna Nurović, Adla Škrijelj, Delila Malić, Elma Husović, Jusra Halimi, Ernisi Adili, Sumeja Avdiji i Abide Redžepi, dok će Umejr Zukorlić i Aiša Jusufović priznanje đaka generacije primiti od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića u Sarajevu na maturalnom danu. Nagradu za uzorne roditelje primili su Enver i Šadija Eminović.

Svečanu akademiju su interpretacijom autorskih radova te izvedbama ilahija uljepšali učenici i horovi muške i ženske Medrese „Gazi Isa-beg“, a na kraju je dovu proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.