Predsjednik Mešihata primio ambasadora EU u Srbiji

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 07.09.2023. godine, primio je ambasadora Evropske unije u Srbiji g. Emanuela Žiofrea u pratnji ambasadora Slovenije g. Damjana Berganta, zamjenika ambasadora Francuske g. Fatiha Akdžala i savjetnice u Delegaciji EU g-đe Gordane Arackić.
Na početku, predsjednik Mešihata je goste upoznao sa strukturom i historijatom Islamske zajednice, s posebnim akcentom na težak period od 2007. godine naovamo.
Na interesovanje evropskih diplomata, kazao je da se nagomilane nepravde prema muslimanima i Islamskoj zajednici ispravljaju uz očekivanje da taj proces bude brži, što je jedan od uslova ulaska zemlje u Evropsku uniju, te da je zadovoljstvo biti u uređenom društvu kakvo je zajednica evropskih zemalja, kojoj pripadaju i Bošnjaci kao domicilni evropski narod.
Muftija Dudić je istakao da Islamska zajednica Bošnjaka ima svoje džemate u svim evropskim zemljama i da očekuje da će islam kao zvanična religija, po uzoru na Austriju, Hrvatsku i Sloveniju, biti priznat u mnogim državama Evropske unije.