Predsjednik Mešihata primio direktoricu UNICEF-a u Srbiji

Dana 07.09.2023. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je direktoricu UNICEF-a u Srbiji g-đu Dejanu Kostadinovu sa saradnicama.
Tom prilikom, muftija Dudić je istako krucijalnu važnost porodice kao osnovne ćelije društva i najsloženije, najstarije i najtrajnije društvene grupe. Naglasio je da Islamska zajednica stavlja dijete u centar svoje pažnje, preuzimajući brigu za njegovu edukaciju počevši od predškolskog uzrasta, zatim osnovnog, srednjeg i visokog odgojno-obrazovnog djelovanja, što nas čini ponosnim. Odgajati djecu znači investirati u sigurnu, svijetlu i prosperitetnu budućnost, kazao je predsjednik Mešihata.
Direktorica Kostadinova je govorila o unapređenju prava djece, sprječavanju nasilja nad njima i diskriminacije djece, kao i neophodnosti inkluzije oboljele djece u obrazovanje i druge društvene tokove. Gošća je naročito potencirala značaj vakcinisanja djece protiv različitih oboljenja, istakavši svoje razočaranje padom stope imunizacije u posljednjoj deceniji u našoj zemlji.
Zaključak je da vjerske zajednice i njihove vođe mogu dati značajan doprinos u pomoći djeci u njihovom zdravom i sretnom odrastanju, što Islamska zajednica upravo i čini kroz svoju misiju.
Sastanku je prisustvovala u upravnica Predškolske ustanove Reuda msc. Elvira Mekić.