Završena konferencija Rabite u Meki

U Meki je u danas, 19.03.2024. godine, završeno redovno zasjedanje Muslimanske svjetske lige – Rabite na temu “Izgradnja mostova između islamskih mezheba” na kojoj je prisustvovao veliki broj muftija iz čitavog svijeta.
Konferencija je organizirana u nekoliko sesija, a posebno interesantna bila je tema „Solidarnost sa Gazom“. Prema iznijetim podacima, u Gazi je bez oba roditelja ostalo 1800 djece, što nije zapamćeno u modernoj historiji.
Na kraju zasjedanja donijeta je deklaracija sa zaključcima sa svih sesija koja će biti prezentirana.
Među brojnim delegacijama, prisustvovala je i delegacija Mešihata Islamske zajednice predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Muftija Dudić je tokom boravka u Meki imao značajne sastanke sa brojnim delegacijama iz svijeta. Za saudijske medije predsjednik Mešihata govorio je o položaju muslimana u Srbiji, kao i o izazovima sa kojima se Islamska zajednica suočava. Istakao je da se kroz razgovor moraju graditi mostovi jer jedino međusobno čvrsto uvezani, makar bili i različitih pogleda, možemo imati sretnu budućnost. Najbolji primjer tome je Saudijska Arabija koja je kroz reforme u društvu zadnjih godina doživjela prosperitet na mnogim poljima i postala ne samo omiljena destinacija za muslimane već i za druge uspješne faktore iz čitavog svijeta.