Večeras završava prva trećina ramazana, nastupa vrijeme oprosta i spasa od vatre

Sa večerašnjim iftarom, muslimani su ispostili deseti dan posta, kojim se završava prva trećina mubarek mjeseca ramazana – milost, a nastupa druga trećina, odnosno magfiret – oprost od grijeha.

Mnogo je razloga zbog kojih je mjersec ramazan poseban u životu muslimana, a jedan od njih je objava Kur'ana koja je počela u ovom mjesecu. Sva dobra djela u ovom mjesecu imaju posebnu vrijednost u odnosu na druge dane u toku godine.

Muhammed, a.s., je rekao da je mjesec ramazan podijeljen na tri dijela: rahmet (milost), magfiret (oprost od grijeha) i selamet (spas i izbavljenje od vatre).

U prvoj ramazanskoj trećini, uz isvršavanje propisanih ibadeta, nadamo se da smo utrli put prema Božijoj Milosti.

U prvih deset dana, našu pažnju smo usmjerili prema djelima koja će uvesti u okrilje Milosti. Stoga, kada govorimo o ovom periodu, prisjećamo se ajeta: “Moja milost nadvisuje Moju srdžbu.”

Vjernikov je cilj zaslužiti Milost, kako bi bio stanovnik dženneta. Milost se stiče na više načina, a jedan od njih je da budemo dobročinitelji, jer se kur'anskim tekstom ističe: “Milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine.”

Da bismo stekli Allahovu Milost, moramo i sami biti samilosni prema roditeljima i prema evladu. Djeca zaslužuju našu ljubav i posvećenost na planu njihovog odgoja. Da bi Allah bio milostiv prema nama, moramo raditi na izgradnji dobrih odnosa među nama samima, te njegovati samilost jednih prema drugima. Ta se samilost pokazuje kad se međusobno pomažemo i u dobru podupiremo.

Iako je život svakog pojedinca protkan grijesima, bili oni manji ili veći, Allahova je Milost daleko veća, te nam je u ovim danima pružena mogućnost za pokajanje i oprost.

Ulazeći u drugu trećinu mubarek mjeseca ramazana, koja je opisana kao vrijeme oprosta, dajmo pečat iskrenosti i potpune predanosti.

Ne zaboravimo da je vrijednost farza u ovim danima veća negoli tokom ostatka godine, a nafile imaju vrijednost farza. Poslanik, a.s., je rekao: “Svakog dana u vrijeme iftara Allah, dž.š., oslobađa hiljadu hiljada duša od Vatre, a svaka od njih je već bila zaslužila ulazak u Džehennem. U posljednjoj ramazanskoj noći Allah, dž.š., oslobađa onoliko koliko je oslobođeno tokom cijelog mjeseca.”

Očistimo svoja srca, svoje misli, uvećajmo dobra djela, udijelimo sadaku, pripremimo iftar postaču.

Podsjetimo, prvi dan ramazanskog posta započeo je 11. marta, a Bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila.