Sandžački mu’temiri vraćaju se kući

Dvanaest dana provedenih u Meki i Medini ostat će urezano u sjećanju vjernika koji su ovog Ramazana obavili umru. Dani ispunjeni ibadetima, dovama, druženjem i akumuliranjem imanske energije obilježili su ovo nezaboravno putovanje. Boravak u Medini znači blizinu sa Poslanikom Muhammedom a.s., gdje se osjeća smirenost, toplina i harmonija. Žal zbog napuštanja Medine zamijenila je želja za susretom sa Ka’bom. Vjernici su sa ushićenjem slušali besjede vodiča o vrijednosti i historijatu Meke. Glasnim učenjem telbije skrivali su suze i drhtavim glasom učili: “Odazivam ti se Gospodaru, odazivam!”
Prizor Mekanskog harema sa Ka’bom u njenom središtu nešto je što više liči na neku drugu dimenziju. Kao da je san – utisak je vjernika koji svaki trenutak nastoje provesti u blizini Ka’be gdje se osjećaju ozareno i ispunjeno. To je prilika kada se upućuju dove za sebe, svoje najmilije žive i mrtve. Prilika kada čovjek živi trenutke radosti, duhovnosti, nade i predanosti Gospodaru.
Vodiči Mešihata iskoristili su svoje znanje, ali i poznanstvo te su vjernici pored džamija obišli i neke od značajnih ustanova u Meki i Medini.
Obišli su Izložbu Objave, gdje im je prikazana multimedijalna prezentacija mjesta i trenutka Objave prvih riječi Kur’ana, potom Centar za podršku posjetiocima Meke, koji prati cjelokupan proces od prijema hodočasnika, njihovog smještaja i prijema u Harem – sveti dio grada Meke do njihovog odlaska. Prezentirane su aktivnosti Centra i razmijenjena iskustva sa našim vodičima. Također, vodiči su organizirali i zajedničke iftare sa velikodostojnicima u Meki, što je značilo i kulturološku razmjenu kroz upoznavanje sa ramazanskim adetima. Vjernike je obišao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić i dr. Enver ef. Omerović – dekan FIS-a, koji su učestvovali u radu Muslimanske svjetske lige – Rabite.
Nakon dvanaest dana vjernici se vraćaju kući zadovoljni onim što su doživjeli, uz nadu da se ovo iskustvo ponovi. Vodiči Mešihata dr. Hajrudin Balić i hfz. Entas ef. Pramenković zadovoljni su rezultatima umre i ističu da je pored utisaka vjernika najvažnije da Uzvišeni Allah primi ovaj ibadet, a da su oni sretni sto je sve proteklo u najboljem redu.
Ured za hadž i umru Mešihata i ovaj put se pokazao kao pouzdan da uspješno realizira ovaj važan projekat Islamske zajednice.