Dan oslobođenja Meke (Fethu-Mekke)

Na današnji dan, 20. ramazana osme godine po Hidžri, 630. godine, Muhammed a.s. sa vjernim sljedbenicima ashabima pobjedonosno se vratio u rodnu Mekku.

Oslobođenje Mekke najčešće se naziva Fethul Ekber, najvećom i najjasnijom pobjedom tevhida. Nakon oslobođenja Mekke, grada u kojem su Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail a.s. podigli časni hram Kabu, ovom blagoslovljenom gradu u kojem je započela objava Kur'ana, u kojem je rođen Muhammed a.s., vraćen je drevni status središta tevhida, stjecišta istine, kuće mira, sigurnosti i slobode.

Oslobođenje Mekke jedan je od najznačajnijih događaja za cijelu muslimansku povijest i ono nema samo vojno-politički, već i moralno-etički i vjerski značaj.

Rušenjem kipova oko Kabe Muhammed a.s. vraća Kabu njenoj prvobitnoj, primarnoj namjeni i svrsi da svjedoči i ukazuje na Allahovu jednoću, ali istovremeno oslobađa čovjeka od idolopoklonstva, od ponižavajućeg obožavanja i klanjanja bilo čemu ili bilo kome stvorenom.

Deset hiljada ashaba slijedilo je Poslanika Muhammeda a.s. u ovom jedinstvenom i neponovljivom vojnom pohodu. Muhammed a.s. je sa svojom vojskom ušao u Mekku sa sve četiri strane grada. Nakon otvaranja Kabe Poslanik a.s. naredio je da se lažna božanstva od kamena i kipova unište. Nakon toga proučio je šehadet i obratio se Kurejšijama riječima: “Idite, svi ste slobodni.”